Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Test otkriva spol djeteta u ranom stadiju trudnoće

Dosadašnji testovi otkrivaju spol tek u 2. tromjesečju, a spol je često važan zbog nasljednih bolesti koje može nositi muško ili žensko dijete.
19. siječnja 2010. u 17:30 0 komentara 737 prikaza
fetus
Foto: Arhiva VL

Uobičajeno vrijeme u kojem roditelji mogu doznati spol djeteta je drugo tromjesečje trudnoće. No, nova je studija pokazala da se testiranjem krvi spol djeteta može otkriti i u znatno ranijem stadiju, a mogućnost pogreške je iznimno mala.

Ovaj je test također važan zato što je ponekad zbog medicinskih razloga važno znati spol djeteta u ranom stadiju. Dosad je to podrazumijevalo poprilično invazivne pretrage, kao što je amniocenteza, kod koje je postojao mali rizik od pobačaja.

Iako već neko vrijeme postoje testovi koji određuju spol djeteta na temelju uzorka majčine krvi, ovaj posljednji, istražen u Nizozemskoj, ima stopostotnu točnost, a provodi se na temelju krvi izvađene uobičajenim putem.

Rano otkrivanje djetetova spola često je važno zbog određenih nasljednih bolesti koje može naslijediti samo muško ili samo žensko dijete.

SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.