Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Teška školska torba ne izaziva oštećenja

Mr. sc. Željko Markovac, dr. med., specijalist ortoped, govori o istinama i zabludama o težini školske torbe
27. kolovoza 2014. u 11:00 2 komentara 1299 prikaza
škola
Foto: Thinkstock

O težini školske torbe koju školarci svakodnevno nose na leđima često se govori. Roditelji se svakodnevno čude težini torbe, pitajući se moraju li se nositi baš svi ti udžbenici, radne bilježnice, atlasi i crtaći pribor koje njihovo dijete jedva ugura u školsku torbu.

Najviše strahuju da svakodnevno opterećenje može nanijeti štetu nježnoj kralježnici njihova djeteta. Kakav je stav stručnjaka o tome, upitali smo mr. sc. Željka Markovca, dr. med., specijalista ortopeda iz Ortopedske ordinacije dr. Markovac.

Bol u mišićima

– Strah od oštećenja kralježnice zbog nošenja školske torbe je pretjeran. Vrlo je teško pretpostaviti kojim bi mehanizmom to oštećenje nastalo, dakako, ako govorimo o zdravom djetetu. Nošenjem školske torbe neće nastati prijelom kralješka ni ozljede ligamentarnog sustava kralježnice. No, ako dijete nije naviklo na opterećenja, što je često kod djece koja su pretežito kod kuće, uz televizor ili računalo i koja nisu sklona čak ni svakodnevnoj igri s vršnjacima, kod njih mogu nastati preopterećenja mišića ne samo kralježnice nego i nogu i ruku, a time i bol. Pogotovo ako roditelji još dopuštaju djetetu i nošenje torbe-ruksaka na jednom ramenu ili u ruci. Tada će nastati preopterećenje, no ono je prolazno i kratkotrajno. Svakodnevnim nošenjem torbe na pravilan način tegobe će postajati manje i nestati. Nastanak deformacija kralježnice (skolioza, kifoza i sl.) ne može se povezivati s naprezanjima, pogotovo ne ovog tipa, jer one nastaju kao posljedica genetske sklonosti njihovu razvoju – objašnjava dr. Markovac.

Upravo suprotno, dr. Markovac kaže da je teret potreban za razvoj kralježnice.

– Pri tome dijete treba postupno opterećivati – ne dizanjem utega nego sportskim i sličnim aktivnostima koje su u službi zdravlja, a ne postizanja rezultata. Redovito bavljenje takvim aktivnostima pozitivno će djelovati na cjelokupni psihofizički razvoj djeteta.

Važnost sporta

Nošenje torbe, koje obično ne traje više od desetak minuta, neće djelovati štetno. Ipak, opterećenja ne bi trebala ići iznad 10 do 15% tjelesne težine djeteta – kaže dr. Markovac.

Mnogo više od teške torbe dr. Markovac za loše držanje djece krivi to što se djeca premalo bave tjelesnom aktivnošću.

– Na loše držanje djece utječe degradiranje tjelesnog odgoja u školama, nedostatak amaterskog bavljenja sportom i sve manja tjelesna aktivnost u slobodno vrijeme – od igre s vršnjacima i roditeljima do izleta tijekom vikenda. Sjedenje u ergonomski neodgovarajućim klupama i stolcima može izazvati pojavu bolova u leđima, zdjelici i sl., iako zbog toga neće nastati trajne deformacije – kaže dr. Markovac.

>> Radne navike usvojene u ranom djetinjstvu pomoći će kasnije i pri učenju

Savjeti za izbor i nošenje školske torbe

Školska torba odnosno ruksak trebali bi biti što lakši, a ipak dovoljno čvrsti da mogu podnijeti bacanje, natezanje, glumljenje gola i slične dječje igre.

– Onaj dio torbe ili ruksaka koji dolazi u kontakt s leđima djeteta trebao bi biti što prozračniji.

– Torbu uvijek treba nositi na obje naramenice, koje bi trebale biti od materijala koji ne žulja, ne presavija se i omogućuje dobro prianjanje. Naramenice bi trebale biti dovoljno široke, premda ne i preširoke, te mekane i podstavljene.

– Slaganje stvari u torbu trebalo bi ići po principu slaganja planinarskog ruksaka, što znači da lakše i voluminoznije stvari treba staviti na dno, a teže prema vrhu torbe.

- Remenčići bi trebali imati mogućnost prilagođavanja tako da torba ne udara djetetu po stražnjici. Kvalitetni planinarski ruksaci većim se dijelom oslanjaju na zdjelicu, a dječji ruksaci, nažalost, vrlo rijetko imaju tu mogućnost.

Norveška rukometna reprezntacija
Hrvatska u finalu
Pogledajte što norveški mediji pišu nakon poraza, još ne mogu vjerovati da neće u finalni boj
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • Deleted user:

    Ma treba im još bar tridesetak udžbenika nabaciti na leđa - to je zdravo...A kad su slobodni nek prenesu i dr. Markovca do posla

  • Avatar sssunceee
    sssunceee:

    Gospodinu treba dočarati nošenje torbe na način da mu se dva puta dnevno po 30 minuta stavi ruksak od 20 kg na leđa jer bi to bilo razmjerno njegovoj težini i visini, u odnosu na dijete od cca 18-20 kg ... prikaži još! težine. Nek pronosa ruksak od 20 kg sat vremena i nek nam onda opiše svoje dojmove i jel mu pomoglo bavljenje sportom. Stručnjak?!