Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
loša navika

Televizija "zatupljuje" djecu i utječe na njihovu debljinu

televizija
Arhiv VL-a
03.05.2010.
u 14:34

Prema riječima stručnjaka, djeca do dvije godine starosti ne bi trebala uopće gledati televiziju.

Zbog prečestog gledanja televizije djeca postaju manje inteligentna te nakupljaju prekomjerne kilograme. Iako nije novost, ove su rezultate potvrdili stručnjaci istraživanjem provedenim u kanadskom Quebecu.

Roditelji 1,314 djece odgovarali su na pitanja o navikama svoje djece kad su imala dvije godine te četiri i pol, a rezultati su pokazali da što su više dvogodišnjaci gledali televiziju, to su češće jeli nekvalitetnu hranu, ostvarivali lošije rezultate iz matematike, te su ih češće maltretirali njihovi vršnjaci.

Štoviše, zbog svakog dodatnog sata gledanja televizije tjedno dvogodišnjaci su kasnije bili šest posto slabiji u matematici, sedam posto manje aktivni na satu, te su deset posto češće bili žrtve svojih vršnjaka. Osim toga, devet posto manje su vježbali, jeli su deset posto više grickalica te je njihova indeks tjelesne mase rastao za pet posto.

Dvogodišnja djeca koja su sudjelovala u istraživanju gledala su televiziju 8.8 sati tjedno, dok su četverogodišnjaci gledali 14.8 sati tjedno u prosjeku. Američki pedijatri, pak, predlažu da djeca prije druge godine ne bi uopće trebala gledati televiziju, dok bi starija djeca trebala gledati najviše sat do dva tjedno.

Ranije istraživanje, provedeno na Novom Zelandu, pratilo je djecu sve do dobi od 26 godina, a rezultati su pokazali da djeca koja su puno gledala televiziju u djetinjstvu kasnije češće nisu stekla zanimanje, odnosno napustili su školu.

Ključne riječi

Komentara 3

BB
Bugs Bunny
15:12 03.05.2010.

da, ali koga briga? zašto bi se netko pozabavio sa djetetom kada ga može ostaviti ispred televizije i zna da će biti mirno? nema veze što smo i mi nacija nesposobnih zombija, neka nam i djeca budu takva...

OB
-obrisani-
16:20 03.05.2010.

ne samo da zatpljuje djecu nego i starije.....pokusajte gledat 2h u komadu novu tv ili rtl i sve ce vam biti jasno.....

Avatar punkufer
punkufer
17:06 03.05.2010.

Televizija ZATUPLJUJE, a ne \"zatupljuje\" djecu. Ne trebaju navodnici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije