Za dobar grill nije vam potrebno puno, ali to svejedno ne znači da se uopće ne morate potruditi oko roštilja. Sve što vam treba su plamenik, dobra ploča, kuhinjska pomagala i, naravno, meso.
Iako na prvu izgleda kao jednostavan posao, tajna dobrog grila krije se upravo u tome, a mi vam donosimo sitne detalje na koje trebate pripaziti kako bi meso i povrće koje roštiljate podigli na veću razinu.
Meso
Najvažnije kod pripreme mesa za roštilj je marinada. Meso dan ranije stavite u marinadu i ostavite da stoji u hladnjaku, a prije nego krenete roštiljati izvadite ga dva-tri sata ranije van kako bi postiglo sobnu temperaturu. U marinadu stavite i malo senfa, on će mesu dati posebnu sočnost.
Rešetka
Pripazite na kakvu rešetku stavljate meso za pečenje. Ona ne smije biti hladna jer se tada neće uhvatiti ona slasna korica od pečenja, ali ne smije biti niti prevruća jer bi tada meso moglo zagorjeti. Rešetku stoga prvo dobro zagrijte pa je nauljite i onda tek stavite meso kako se ono ne bi zalijepilo. Koja je najbolja temperatura rešetke najbolje ćete znati kada iznad nje stavite dlan i možete ga držati najviše tri sekunde.
Pečenje
Meso se na roštilju peče na dvije strane, a dobri poznavatelji roštilja znaju da se ono okreće samo jednom. Nemojte ga stalno okretati jer ćete onda izgubiti onu čak grilanog mesa. Pecite ga na jednoj strani, a okrenite ga kada sokovi mesa počnu probijati na gornju stranu. Bitno je također i što manje ga bockati vilicom jer meso tada ispušta svoje sokove i moglo bi biti presuho kada se ispeče.
Dodatak za kraj
Na roštilju slobodno ispecite i povrće koje volite, bit će vam izvrstan prilog uz meso. Osim toga, pobrinite se i za piće jer uz dobar roštilj obavezno morate i nešto osvježavajuće popiti.