Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURISTIČKA PATROLA

Sveti Ivan Zelina: Beethoven je kraj kreveta imao sanduk kraljevine

Sveti Ivan Zelina
Foto: Davorin Višnjić/Pixsell
1/14
15.04.2024.
u 11:49

Gradić tisuću brežuljaka poznat je po vinskim cestama i vitezovima

Gradić tisuću brežuljaka, vinskih cesta, vinograda te – kosog tornja crkve vidljivog golim okom krije sjajne turističke priče koje dosad nismo znali. Iz prve ruke, domaći otkrivaju:

– Ludwig van Beethoven pio je pred 200 godina našu kraljevinu, a tu se po ovim klijetima kao klinac igrao i Bela IV.

Samuraji šanka i vatrene kugle

Mladen Houška, nekadašnji ravnatelj Muzeja Sveti Ivan Zelina te povjesničar koji je napisao dvadesetak knjiga o svom kraju, objašnjava:

– Priča je istinita, Beethoven je živio u Beču te se tamo družio s groficom Annom Marijom Erdődy rođenom Von Niczky koja je u našem kraju imala dvorac u Paukovcu. Njoj je Beethoven posvetio neka svoja djela, a ona ga je opskrbljivala vinom te mu i financijski pomagala. U svom dnevniku 1814. godine​ Beethoven je zapisao: "Upravo sam dobio 34 boce vina od grofice Erdödy, jedan sanduk je kod mene, a još je 15 butelja u sluškinjinoj sobi" – govori Houška, pa u šali dodaje:

Robert Brlečić, Marjan Grakalić i Mladen Houška
Foto: Davorin Višnjić/Pixsell

– Šale se zlobnici da je od kraljevine izgubio sluh, ali to nije točno, jer ga je počeo gubiti dva desetljeća prije, kao tridesetogodišnjak... Ponosni smo i na činjenice kako je Bela IV., dok je bio dijete, prije dolaska Tatara, s ocem Andrijom dolazio kod kneza Vratislava u naš kraj, pisao je Bela i sam o tome, pa znamo i da je odrastao u prigorskim kletima, a u kojima se točila imbrina, odnosno kraljevina – dodaje Houška, koji upravo piše knjigu "Zelinske priče povjesnice", a i prvi je čovjek udruge Vitezovi zelinski.

– Mi vitezovi smo godinama po originalnim nacrtima gradili srednjovjekovna oružja ne bi li proširili tradiciju Zelingrada iz 13. stoljeća. Napravili smo tri katapulta, zatim "trebušet" s kakvom se osvajao Jeruzalem, rimsko oružje "balistu" koje ima strijele duge dva metra, pa i "navalnog ovna" s kakvim se nekad udaralo u drvena vrata. Mnogi su ih vidjeli na nizu viteških turnira, po tim smo oružjima poznati, a osim željeznih dnevnih kugli, izradili smo i vatrene kugle, koje noću izgledaju impresivno – kaže Houška.

Foto: Davorin Višnjić/Pixsell

Književnik Marijan Grakalić, nekad novinar Poleta, Danasa, Starta, Nina, Večernjaka, koji je svojedobno prvi s ovih prostora intervjuirao Dalaj Lamu (!), zelinskim krajem provodi goste pišući haiku.

– "Samuraji šanka" moja je knjiga haiku pjesama o Zelini i Prigorju, a koja se ovih dana u Tokiju prevodi i na japanski. Riječ je o duhovnim uputama za vitezove čaše u zelinskom kraju i srednjoj Europi, ali i šire. Vinogradi i klijeti su neodvojivi sa životom ovdje, a vrijeme teče sporije za razliku od onoga u metropoli. Imamo vremena jedni za druge, imamo vremena za goste. Prisna je atmosfera, a turizam ionako nisu puste kuće i bregi, već mi, ljudi... – govori Grakalić pa recitira haiku "O gemištu".

– "Nakrivil se Mjesec/gemišt je bil hladan/duša prešla na jezik". Evo drugi haiku "O moštu" "U bačvi diše/nije voda, ali nije vino/al je fino". Vino priča o čežnji, putovanjima, bregima, vinogradu, djetinjstvu... Zelina i kapljice su neraskidivo vezani, a pjesma dođe spontano.

Foto: Davorin Višnjić/Pixsell

Vino u ovom kraju umjetnicima služi i za – slikanje.

– Umjetnik Ivan Kiš obnovio je čudesnu tehniku slikanja vinom "vinorel", a poznate su slikarske kolonije gdje se slika isključivo domaćim vinom, i pejsaži, arhitektura, portreti. Imamo i dvije galerije, na Pučkom otvorenom učilištu te Galeriju Sveti Ivan Zelina, u kojoj često izlaže naš majstore računalne grafike Vilko Žiljak, a gosti dolaze na izložbe iz Japana, Indije, Amerike.

Vinske ceste i hokej

Što turisti može raditi u kraju?

– Jesti i piti! Ali i planinariti, napravljen je makadamski put do Planinarskog doma Kladeščica, niz je crkava i kapela, streljana Čegci, šarani se hvataju na jezeru Mokrica, niz je quad ruta, a najpoznatiji smo po vinskoj cesti i vinarima Kos – Jurišić, Puhelek – Purek, Vina Kos, Branimir Žigrović, Jarec Kure, gdje se vina mogu i degustirati. Divan je pogled i kod Hrupeca, pogotovo ako je u ruci – kupica – govore domaći.

Foto: Davorin Višnjić/Pixsell

Radovan Brlečić, dugogodišnji bivši predsjednik Hokej kluba Zelina, sporta po kojem su u ovom kraju poznati po cijeloj Europi dodaje:

– Prvi smo klub koji je igrao pod hrvatskom zastavom! I to u Beču, 1991. godine. Zbog hokeja su našim krajem dolazili i iz Engleske, Švicarske, Španjolske i Portugala. I svima se tu dopalo! Pa kak' i neće...

Urednost, izgled mjesta, čistoća, okoliš 8

Gostoljubivost i susretljivost 8

Kvaliteta i raznolikost smještaja 9

Sadržaji za djecu 9

Biciklističke staze; rekreativni sadržaji 9

Održivost 8

Kulturni sadržaji 10

Izletišta 8

Autohtonost 9

Opći dojam 8

Ukupno 86

1. Sveti Ivan Zelina 86

Donja Stubica

Ivanec

Mursko Središće

Lipik

Brodski Stupnik

Čazma

Otok

Bilje

Vrhovine

Čačinci

Novska

Fužine

Slunj

Tinjan

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije