Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Svaki treći mladi Hrvat misli da se posao nalazi preko veze

studenti
Davor Javorović/Pixsell
25.05.2010.
u 12:14

Za postizanje ciljeva u karijeri 70 posto studenata neće žaliti truda ni trebati dodatnu motivaciju, ali napredak ne žele nauštrb svojega slobodnog vremena.

Gotovo 80 posto mladih želi po završetku školovanja raditi u Hrvatskoj, a petina ih ima i sasvim jasnu viziju što bi željeli raditi. Mladi su prilično ambiciozni; u tri godine nakon diplome većina se namjerava zaposliti, napredovati u poduzeću te upisati poslijediplomski studij. Za razliku od prošle godine kada je trećina ispitanika, prema anketi portala Moj posao provedenoj među dvjestotinjak studenata, smatrala da je najbolje vrijeme za traženje posla dok studiraju, ove godine isto misli čak polovica ispitanika. Da si nakon diplome treba dati nekoliko mjeseci oduška prije traženja posla misli tek devet posto anketiranih. Inače, pedeset posto anketiranih misli da će naći posao u roku od tri mjeseca, a 12 posto ih je izrazito optimistično; vjeruje da će se zaposliti za manje od mjesec dana.

Za razliku od prošle godine, kada je četvrtina ispitanika smatrala da se posao može naći isključivo "preko veze", ove godine istog je mišljenja čak 37 posto ispitanika. Šezdeset posto ispitanika smatra i kako je završen fakultet ključan faktor u pronalasku dobrog posla (prošle godine taj je postotak iznosio 59 posto), dok s druge strane njih 40 posto smatra kako se kvalitetno zaposlenje može naći i bez fakultetske diplome. Do informacija o poslovima koji se nude ispitanici u najvećoj mjeri dolaze na internetskim portalima (njih čak 95 posto) te preko svojih prijatelja i poznanika (59 posto). Fakultet kao izvor informacija koristi svega 27 posto ispitanika, dok se na HZZ-u informira 39 posto ispitanika, a u oglasima u tiskanim novinama 37 posto ispitanika.

Ispitanici su mišljenja kako poslodavci kod zaposlenika najviše cijene poznavanje stranih jezika, komunikativnost, radno iskustvo, motiviranost te informatičku pismenost (68%), a važnim kvalitetama smatraju i spremnost na učenje, stručnu spremu i organiziranost. Slično kao i u prošlogodišnjem istraživanju, većina ispitanika je kao najvažnije elemente na svojem radnom mjestu navela međuljudske odnose (čak 77 posto) te novac (46 posto), a slijede priznanje za obavljen rad (42%) i dinamičnost posla (33 posto). Prilikom odabira posla, ispitanici u najvećoj mjeri vode računa o mogućnosti profesionalnog napredovanja (77 posto), o novcu njih 66 posto te sigurnosti radnog mjesta (44 posto). Sigurnost radnog mjesta ove je godine na trećem mjestu važnosti elemenata pri odabiru posla, dok je prošle godine bila na četvrtom mjestu.

Kao i prošlih godina, većina ispitanika očekuje od svog poslodavca da im omogući ponajprije napredovanje u tvrtki (49 posto) te dodatne edukacije (32 posto), a tek zatim povećanje plaće (16 posto). S druge strane, za postizanje ciljeva karijere, ispitanici su u najvećoj mjeri spremni uložiti svoj trud i motivaciju (njih 70 posto), dok su u manjoj mjeri spremni uložiti svoje slobodno vrijeme. 

Komentara 4

TU
Tupislav
23:03 25.05.2010.

Pa kako drugcije, dali bi vi zaposlili nekog koga ne znate ?

AU
autoritet
14:28 25.05.2010.

ma gluposti ako imaš znanje, povlače te za rukav - privatne tvrtke, dakako

AN
Andreeejjj
15:24 25.05.2010.

Tek svaki treči tako misli??? Naravno, da se jedino preko veza bas sve dobije u HRVATSKOJ!!!! To je uopce poznato...svima!!! SRAMOTA!!!!!!!!!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije