Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjet stručnjaka

Stručnjakinja podijelila temperaturu na kojoj bi trebali prati posteljinu kako bi ubili zimske bakterije

shutterstock
15.12.2023.
u 08:00

Uvedite dodatne mjere u sezonu prehlade i gripe sa sigurnim planom za pranje vaše posteljine i uništavanja neugodnih bakterija.

Vruća šalica kave ujutro, opuštanje uz kamin i odlazak u krevet s čistom, svježom posteljinom - kada je riječ o udobnosti, nema ništa bolje od rituala u kojima uživate kod kuće. A tijekom zime, s mračnijim danima i dužim noćima, više se vremena provodi kod kuće, i naravno, u krevetu, što znači da je čista posteljina neizostavna kako biste prebrodili ovo hladno vrijeme, prenosi Mirror.

No, dok je osjećaj svježe posteljine kao nijedan drugi, pranje posteljine kućanski je posao koji nije uvijek ispunjen radošću i koji malo tko voli obavljati. Koliko često trebate mijenjati posteljinu također je sporno, budući da je robna marka luksuzne posteljine DUSK primijetila da su se Internet pretraživanja za 'koliko često mijenjati posteljinu' povećala za 60% tijekom prošle godine.

VEZANI ČLANCI: 

Ispravno pranje važno je za vaše zdravlje i higijenu, osiguravajući iskorjenjivanje bakterija i prljavštine koje mogu pridonijeti bolestima i iritacijama kože, omogućujući vam da mirno spavate ove zimske sezone. Farah Arshad, voditeljica proizvoda u DUSK-u kaže: 'Čista posteljina nije ključna samo za vašu udobnost, već i za vašu higijenu. Dok spavate, vaše tijelo oslobađa prirodna ulja i znoj, koji se prenose na posteljinu. Dakle, baš kao što redovito perete odjeću, jednako je važno održavati čistoću svoje posteljine'.

Ona također kaže da je jednako važna temperatura na kojoj perete svoju posteljinu: 'Namjestite temperaturu svoje perilice rublja na između 30-40 stupnjeva Celzijusa. Ovo je optimalna temperatura za učinkovito uklanjanje prljavštine, masnoća s tijela i ubijanje bakterija, a istovremeno štiti vlakna vaše posteljine'. Ona kaže da iako će ova temperatura učinkovito očistiti vaše plahte, također će pomoći da se kvaliteta vaše posteljine održi dulje.

GALERIJA: Genijalan razlog da u perilicu rublja ubacite - crni papar!

1/6

Povrh prljavštine s vašeg vlastitog tijela, ona kaže da se grinje, dlake kućnih ljubimaca i drugi alergeni mogu nakupiti na vašim plahtama tijekom vremena, što znači da će redovito pranje pomoći u smanjenju iritansa i izbjegavanju potencijalnih kožnih ili alergijskih reakcija koje bi se mogle dogoditi iz kontakta s njima.

'Što se tiče toga koliko često biste trebali prati svoje plahte, općenito se preporučuje da ih perete dva puta mjesečno', kaže ona, 'Međutim, ako ste bili bolesni ili imate pojačane simptome alergije, možda biste ih trebali prati i češće'.

Što se tiče sušenja posteljine, ona preporučuje sušenje na zraku ili u sušilici rublja na niskoj razini. 'Dugotrajno izlaganje visokoj vrućini može oštetiti vlakna u tkanini i rezultirati opuštanjem posteljine'. A, ako ste zabrinuti oko toga hoće li vaša posteljina biti oprana i osušena na vrijeme da legnete u krevet, odličan savjet je da uložite u dva kompleta plahti. 'To znači da možete brzo promijeniti svoju posteljinu bez pritiska da je perete i sušite isti dan', savjetuje ona.

Omekšajte posteljinu i vratite joj prvobitni izgled: Dodajte ova dva proizvoda u pranje!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije