Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Momo-challenge"

Stručnjakinja o opasnoj igri koja poziva na samoubojstvo: Ne postoji sigurno mjesto za djecu!

Foto: Shutterstock/Facebook
28.02.2019.
u 12:49

Jedna majka iz Floride pronašla je klipove na YouTubeu u kojima se djeci daju upute za samoubojstvo i to usred jednog crtanog filma, a počeo se širiti i "Momo-challenge". Dr. sc. Lana Ciboci savjetuje kako zaštititi djecu od takvog sadržaja

– Ova je situacija jako dobro pokazala da djecu jednostavno ne možemo držati pod staklenim zvonom i da je najvažnije s njima razgovarati o svemu, pa tako i o sadržajima na koje bi mogli naići prilikom korištenja interneta, kaže nam dr. sc. Lana Ciboci.

Uznemirujući sadržaj koji su roditelji pronašli proteklih mjeseci i podijelili dojmove na društvenim mrežama pokazuje kako ni ta platforma nije potpuno sigurna za klince. Jedna majka iz Floride pronašla je klipove na YouTubeu u kojima se djeci daju upute za samoubojstvo. Usred jednog crtanog filma pojavio se isječak u kojem muškarac s naočalama govori kako prerezati zapešće.

Pedijatrica Free Hess uputila je poziv različitim skupinama kako bi se video prijavio i uklonio, a rekla je kako je kanalu YouTube Kids trebalo čak tjedan dana da ga ukloni. 

Prema pisanju CNN-a, takav sadržaj poslije je pronašla i na "standardnom" Youtubeu, a opet im je trebalo nekoliko dana da ga uklone, a ona je o ovom problemu pisala i na svojem blogu, dok je za CNN izjavila:

– Ovo me jako ljuti. Pedijatrica sam i vidim kako dolazi sve više djece koja se samoranjavaju ili su se pokušala ubiti. Ne sumnjam nimalo da su društvene mreže imale velik utjecaj na to. 

Pogledajte video o Momo challengeu:

Hess je rekla kako želi da YouTube počne na bolji način kontrolirati sadržaj koji se objavljuje, a s YouTubea su odgovorili:

– Cijenimo što su prijavili problem. Problematični videi pregledavaju se i svi oni koji nisu primjereni uklanjanju se. Također proučavamo nove načine na koje će roditelji moći kontrolirati sadržaj koji njihova djeca gledaju. Trudimo se stalno poboljšavati naš sustav i vidimo da moramo još mnogo na tome raditi. 

YouTube se očitovao i na svom Twitter profilu:

Osim videosadržaja s uputama za samoubojstvo, na društvenim mrežama pojavio se i izazov imena Momo. Izazov je povezan s uznemirujućom fotografijom žene s grotesknim karakteristikama – djeca se pozivaju da je kontaktiraju slanjem poruka na nepoznat broj, a onda ih progone zastrašujućim fotografijama i nasilnim porukama. Ovaj sadržaj najčešće se može pronaći u videozapisima Pepe Praščića i Fornite na YouTubeu, a prva žrtva suicidalne igre 12-godišnja je djevojčica iz Kolumbije koja je igrala ovu opasnu igru na WhatsAppu. 

Foto: Facebook/RTL

Zamolili smo dr. sc. Lanu Ciboci da kaže što roditelji trebaju napraviti u takvim situacijama. 

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Kaže da se ovakvi sadržaji uvijek trebaju prijaviti društvenoj mreži na kojoj se pronađu i zahtijevati njihovo što brže uklanjanje. Dodala je: – Sustavnim razgovorom o medijima i medijskim sadržajima, razvijanjem kritičkog promišljanja ili najkraće rečeno – medijskim obrazovanjem možemo djecu naučiti kako da se sami štite od neprimjerenih sadržaja.

Objasnila je da od onog trenutka kad dijete prvi put počne koristiti pojedini medij, pa tako i internetske sadržaje, treba početi s medijskim obrazovanjem: 

– Djeca nikad nisu premlada za to. Važno je samo da medijsko obrazovanje bude prilagođeno njihovu uzrastu tako da prve oblike kritičkog mišljenja treba poticati i razvijati kroz igru.

Lana Ciboci smatra da ne postoji "sigurno" mjesto na internetu, a to je ponovno pokazao ovaj slučaj jer se čak i na stranicama koje bi potpuno trebale biti prilagođene djeci može pronaći sadržaj koji nije primjeren njihovoj dobi:

– Prisjetimo se samo internetske stranice u Sloveniji na kojoj su objavljivani crtani filmovi za djecu, a koju su u jednom trenutku hakirali i na njoj objavili pornografski sadržaj koji je bio upakiran u crtani film. Takvih će stvari uvijek biti i zato je važno pratiti stranice kojima djeca pristupaju, biti aktivno uključen u medijske aktivnosti djece te ih upozoriti na sve negativne strane koje internet, nažalost, ponekad donosi. Zabranama nećemo ništa postići jer zabrane li roditelji djeci da nekim stranicama pristupaju u svojim kućanstvima, djeca će pronaći način kako da dođu to tih sadržaja. Najčešće kod svojih prijatelja ili drugih članova obitelji.

Kaže da već postoji zabrana objavljivanja neprimjerenog sadržaja u medijima, osobito onog koji potiče govor mržnje ili ugrožava djetetovu dobrobit, a u budućnosti će važnu ulogu imati regulatorna tijela.

– Direktivom o audiovizualnim medijskim uslugama stavljen je naglasak na važnost reguliranja čitavog audiovizualnog sektora, uključujući i platforme za dijeljenje videosadržaja, što je samim regulatornim tijelima dalo mnogo veće ovlasti u reguliranju sadržaja koji se objavljuju na takvim stranicama, osobito kad je u pitanju zaštita maloljetnika – zaključila je dr. sc. Lana Ciboci. 

 

Ključne riječi

Komentara 5

IM
Immanuell
13:14 28.02.2019.

Čuo sam za to....... To namijeniti djeci može samo psihopat. Ne vjerujem da ne postoje nikakvi alati da se tog gada ili više njih može otkriti.

OB
ObrenM
18:15 28.02.2019.

Sotonizam na djelu.

DU
Duslikr
07:05 01.03.2019.

Internet je kanalizacija. Otvoren je apsolutno svima da stave gore sto god zele. Svaki psihopat koji pozeli moze si napravit anonimni profil. Regulatorna tijela su prespora, tako da su reakcije uvijek zakasnjele. Ovakve divove kao YTB bi trebalo kažnjavati paa bi oni bili odgovorni i kontrolirali sadržaj. Ako ne ide, onda na velikim i provjerenim servisima treba zabraniti anonimnost i provjeravati identitete.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije