Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čak i reducirano

Stručnjaci upozoravaju: Zbog ovoga biste trebali prestati piti kavu i čaj u trudnoći

Trudnica
Getty Images
27.11.2018.
u 08:00

Gotovo polovica ispitanih majki, njih 48 posto, tijekom trudnoće su pile čaj u odnosu na 38 posto majki koje su posezale za kavom.

Ispijanje kave ili čaja tijekom trudnoće može uzrokovati manju porođajnu težinu novorođenčadi, pokazalo je najnovije istraživanje.

Preporuka je ne konzumirati više od 200 mg kofeina na dan, odnosno, ne više od dvije šalice na dan instant kofeinskog napitka ili tri šalice čaja. No trudnice koje piju i manje od maksimalne "sigurne doze", riskiraju da njihovo dijete ima manju porođajnu težinu ili da se rodi prerano, rezultati su istraživanja provedenog na Sveučilištu Dublin.

Kofein usporava protok krvi do placente što utječe na djetetov rast, pojašnjavaju znanstvenici koji su istraživanjem obuhvatili 941 majku i njihove novorođene bebe u Irskoj. 

Ispijanje pola šalice kave na dan, tijekom prvog tromjesečja trudnoće, može uzorkovati čak pola kilograma manju težinu kod djeteta. Ipak, čini se kako su žene svjesnije opasnosti od pretjerane konzumacije kave češće svoje doze kofeina dobivale ispijanjem čaja, no treba imati na umu da je potrebno povjeriti koliko koji čaj sadrži kofeina i ne pretjerivati s konzumacijom. 

Gotovo polovica ispitanih majki, njih 48 posto, tijekom trudnoće su pile čaj u odnosu na 38 posto majki koje su posezale za kavom.

Pokazalo se i da svakih dodatnih 100 mg kofeina na dan, uzrokuje usporeni rast djeteta i glave, a češće se djeca majki "ljubiteljica kofeina" rađaju prije vremena.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition. 

Pogledajte i video Kardiolog upozorava na tihe simptome srčanog udara

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije