Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobro je znati

Stručnjaci tvrde: Ovo je ispravan način sušenja rublja na štriku

Shutterstock
01.04.2023.
u 13:35

Profesionalci i stručnjaci za odjeću se slažu da je jedan od najboljih načina da svoje omiljene traperice, veste i bluze održite u vrhunskom obliku, jest da ih objesite da se osuše na štriku

Postoji jedan dio koji se često pomalo zanemaruje kada je u pitanju produljenje vijeka trajanja vaše garderobe, a to je briga o rublju. Za mnoge od nas, pranje rublja je samo dosadan posao na popisu obaveza i nije baš zabavno razmišljati o tome da tome posvetimo više vremena (ili snage) nego što je potrebno. No, odvojeno vrijeme za pravilno pranje i sušenje odjeće, može napraviti veliku razliku ne samo u tome kako izgleda, već i koliko dugo traje. Komercijalne sušilice rublja definitivno imaju svoje vrijeme i mjesto, ali profesionalci i stručnjaci za odjeću se slažu: jedan od najboljih načina da svoje omiljene traperice, veste i bluze održite u vrhunskom obliku, jest da ih objesite da se osuše na štriku umjesto da ih sušite u stroju, piše Real Simple.

- Svi znamo da je toplina iz sušilice glavni krivac kada se radi o skupljanju predmeta od prirodnih vlakana poput pamuka. Međutim, toplina iz sušilice također doprinosi blijeđenju odjeće jarkih boja. Isto tako, ako imate mrlju, u trenutku kada umrljani odjevni predmet stavite u sušilicu prije nego što je mrlja u potpunosti uklonjena, u biti mrlju 'cementirate' u svoju tkaninu i potičete je da postane trajna - , kaže Jonathan Propper, osnivač i izvršni direktor održivog brenda za pranje rublja Dropps.

Investirajte u pravu opremu: Kako biste sebi dali najveće šanse za uspjeh kada je u pitanju vješalica za sušenje odjeće, isplati se uložiti u odgovarajuću opremu. Ako želite sušiti svoju odjeću na konopcu, kupite konopac za rublje s premazom koji će spriječiti hrđanje i zauzvrat smanjiti rizik od mrljanja odjeće. S druge strane, police za sušenje dolaze u svim oblicima i veličinama, stoga kupite onu koja odgovara vašem raspoloživom prostoru, bilo da to znači prilagođenu padajuću policu obješenu u vašoj praonici ili sklopivu verziju koja se može skloniti daleko od pogleda u vašem stanu . Na kraju, potražite štipaljke za odjeću koje neće hrđati ili ostaviti boju na vašoj odjeći - vjerovali ili ne, stare drvene obično su najbolja opcija.

 

Razvrstajte prije nego počnete: Prije nego što bilo što objesite da se suši, započnite sortiranjem rublja prema vrsti materijala—slično kao što biste odvojili bijelo i šareno rublje prije pranja. Neke tkanine, poput pamuka ili lana, možete odmah objesiti da se osuše, dok će druge (vuna ili svila) zahtijevati malo više pažnje. “Općenito, većinu odjeće treba objesiti netom izvađenu iz perilice”, kaže Propper. "Možete otresti odjeću prije nego što je objesite kako biste lakše riješili bore." Džempere i druge rastezljive predmete koji mogu izgubiti oblik bolje je položiti na ravno mjesto da se osuše, stoga ih ostavite sa strane dok se bavite odjećom koja se može objesiti na tradicionalan način.

Objesite po veličini: Nakon toga ćete htjeti objesiti svoju odjeću prema veličini, počevši od težih ili većih predmeta (kao što su traperice i ručnici) i prijeći na lakšu odjeću kao što su majice, topići i donje rublje. “Vlažna odjeća treba prostora za disanje i cirkulaciju zraka”, kaže Propper. "Nemojte pretrpati stalak za sušenje vlažnom odjećom, jer to može odgoditi sušenje i potaknuti rast bakterija i plijesni." Prelazak s velikih na male predmete također vam pomaže uštedjeti prostor na konopcu ili stalku, omogućujući vam da maksimalno povećate broj odjeće koju možete objesiti da se suši u bilo kojem trenutku. Ako sušite odjeću u zatvorenom prostoru, učinite to na mjestu koje što više oponaša vanjsko okruženje. “Kada sušite odjeću u zatvorenom prostoru, stavite stalak na mjesto s dovoljno ventilacije”, kaže Love. Zadnje što želite je hrpa odjeće koja miriše na plijesan, ili se nikad ne osuši, jer je cijeli dan zatvorena u tijesnoj praonici.

Iskoristite sunce u svoju korist: Kada je riječ o vješanju odjeće da se osuši, zamislite sunce kao vrlo zgodnog i korisnog osobnog pomoćnika. “Sunce je izvrstan način da osvježite odjeću i ubrzate proces sušenja”, kaže Love. “To također može biti ključni način za uklanjanje tvrdoglavih mirisa na vašoj odjeći, primjerice ako ste proveli vrijeme u blizini dima ili nosili posebno mirisni parfem.” Odaberite mjesto u svom dvorištu koje ima stalnu sunčevu svjetlost i ondje objesite uže za rublje ili upotrijebite sklopivi stalak za sušenje kako biste "lovili" zrake po terasi dok sušite odjeću. Ako ste zabrinuti zbog izbljeđivanja od sunca, Love preporučuje da odjeću okrenete naopako kada je sušite na jakom suncu.

Riješite sve dugotrajne probleme: Za mnoge korištenje komercijalne sušilice može biti sinonim za pogodnosti kao što su posebno mekani ručnici ili fino mirisna odjeća—ali sve te stvari (i više) moguće je i sa sušenjem na vješalici. Za najpahuljastiju posteljinu, Propper preporučuje korištenje omekšivača na mineralnoj bazi tijekom ciklusa pranja. Bore se obično mogu razraditi čvrstim protresanjem ili zaglađivanjem rukom prije vješanja, iako će tvrdokornije nabore možda trebati tretirati aparatom za paru nakon što se osuše. Imate posebno čvrste traperice nakon sušenja? Nakratko ih okrenite u sušilicu (5 do 10 minuta) kako bi vlakna omekšala. Zapeli ste s tvrdokornim mirisima? Love preporučuje prskanje odjeće s votkom i vodom u omjeru 2:1. kako biste ih se riješili.

Liječnica otkrila da rublje nikada ne bismo trebali sušiti u kući, nije dobro za zdravlje:

Ključne riječi

Komentara 1

MI
miran
08:41 02.04.2023.

Sve ovo sto je ovaj gospon napisao o nacinu susenja ima utjecaj na isto kao i velicina paprike na dobar ajvar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije