Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
možete ih oštetiti

Stručnjaci tvrde: Ovih pet stvari u domu nikada ne biste trebali čistiti vodom!

Shutterstock
26.11.2022.
u 15:40

Voda ipak nije prikladna za sve materijale i površine

Vodu koristimo za sve - za piće, tuširanje, kuhanje, pranje suđa, čišćenje i još mnogo toga. Vjerojatno biste pomislili da se voda može koristiti za čišćenje svih vrsta stvari i namještaja, no to zapravo nije tako. Stručnjaci tvrde da ovih pet stvari nikada ne biste trebali čistiti vodom, piše Realtor.

Milenijalci su jako loši u obavljanju kućanskih poslova: Zahod čiste jednom mjesečno!

1/6

Baršun

Čišćenje jastučnica ili baršunaste sofe vodom možete zaboraviti. Ako se osjetljiva vlakna smoče, a zatim osuše, mogu ostati na svom novom položaju, ostavljajući neku vrstu uzorka brisanja. Za čišćenje predmeta od baršuna je stoga mnogo prikladnije posebno sredstvo za čišćenje tekstila. Isto vrijedi i za neka druga osjetljiva vlakna kao što su antilop ili mikrofibra.

Svila

Bilo da su jastučnice ili odjevni predmeti, ako fini materijal dođe u dodir s vodom, to može dovesti do mrlja i promjene boje. Stoga svilu uvijek prepustite profesionalnim rukama na kemijsko čišćenje.

Koža

Slično svili, kožna odjeća i namještaj također su izuzetno osjetljivi. U kombinaciji s vodom mogu ostati tragovi ili u najgorem slučaju materijal čak može postati porozan i ispucati. Za čišćenje kožnih sofa i sličnih predmeta treba koristiti samo posebna sredstva za njegu kože.

Laminat podovi

Iako su mnogi drveni i laminat podovi otporni na vodu, oni se s vremenom razgrađuju, pa čišćenje vodom može na kraju prouzročiti štetu. Da biste spriječili bubrenje poda, obrišite ga samo blago vlažnom krpom ili koristite poseban brisač za drvene i laminatne podove.

Elektronički uređaji

Prljavštinu na ekranima, tipkovnicama i sličnim površinama uvijek prvo treba ukloniti suhom krpom i nikada ih ne smijete prskati izravno vodom. Za tvrdokorniju prljavštinu, možete također poprskati blago sredstvo za čišćenje na krpu i njime očistiti uređaj. Osim toga, možete koristiti posebne krpe za čišćenje zaslona.

U ovoj prostoriji nikada ne biste trebali sušiti rublje: Može biti opasno!  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije