Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORISNO

Stručnjaci otkrili kako da kuća uvijek lijepo miriši: Isprobajte ove jednostavne savjete

Shutterstock
04.07.2022.
u 09:30

Uz ovih nekoliko savjeta vaša kuća će mirisati svježe, a neugodne mirise uklonit ćete s lakoćom

Koliko god bilo bitno kako kuća izgleda i da je čista, još je jedna stvar jednako bitna, a to je miris. Ponekad može teško održavati ugodan miris u kući, no jedna je stručnjakinja iz tvrtke za čišćenje domova podijelila nekoliko savjeta uz koje bi vam to moglo biti lakše, piše Real Simple.

Maslinovo ulje kao sredstvo za čišćenje? Evo gdje će napraviti `čuda`

1/5

Uklonite vlagu

Ona je glavni uzrok neugodnih mirisa u kućanstvu. Razmislite o korištenju higrometra za testiranje razine vlage u svakoj prostoriji, a ako otkrijete prostoriju s vlagom iznad 60 posto, možda biste trebali korisiti odvlaživač zraka. Ako živite na području gdje je vlažna klima, izbjegavate tepihe koji se prostiru po cijeloj prostoriji jer mogu zadržati vlagu, a pogotovo u područjima kao što su kupaonica i kuhinja. Također, pripazite na mikroizvore vlage kao što su spužve i ručnici. Zamijenite spužve barem svakih jedan do dva tjedna i provjerite jesu li oprani ručnici potpuno suhi, prije nego što ih pospremite ili objesite u kupaonici. 

Češće čistite određene predmete

Mjesta kao što su kutije za otpatke, kante za smeće, kreveti za kućne ljubimce i kante za pelene, sva su mjesta koja ispuštaju neugodne mirise, a što više vremena provodimo u prostoru s njima, to ih manje osjetimo, kaže stručnjakinja. Zato je važno biti proaktivan, pa, primjerice, redovito perite krevete za kućne ljubimce i čistite unutrašnjost kante za smeće barem jednom mjesečno. Ako možete, pokušajte koristiti male kante za smeće kako biste bili prisiljeni češće iznositi smeće.

Očistite hladnjak

Prvi korak je da bacite sve čemu je prošao rok trajanja. Stručnjakinja kaže da su najgori ostatci hrane koji su gurnuti u stražnji dio hladnjaka i zaboravljeni. Obavite inventuru hladnjaka barem jednom mjesečno kako biste bili sigurni da je sve svježe. Zatim temeljito oribajte unutrašnjost hladnjaka. Police i ladice izvucite i potopite u vruću vodu sa sapunom. Obrišite unutrašnjost hladnjaka mješavinom vruće vode i bijelog octa s jednom kapi deterdženta za posuđe. Za ispiranje koristite vlažnu krpu.

Očistite mekane površine

Tepisi, jastuci, presvlake, posteljina i prekrivači magneti su za neugodne mirise. Kada prolijete nešto po tepihu, trebali biste to očistiti odmah, jer bakterije koje uđu u tkaninu tepiha mogu uzrokovati smrad. Savjet je i da tepihe redovito usisavate i čistite ih onoliko puta koliko je preporučeno. Stručnjakinja preporučuje profesionalno, parno čišćenje presvlaka i tepiha jednom godišnje, a što se tiče jastuka i posteljina, pogledajte naljepnice na njima i provjerite možete li ih staviti u perilicu rublja. 

Otvorite prozore

To je najlakši način da unesete svježinu, kaže stručnjakinja, pogotovo ako imate zaostale mirise od kuhanja ili dugotrajnih renovacija doma. Ako je moguće otvorite prozore na više strana svoga doma, kako biste dobili povjetarac. 

Pokušajte s neutralizatorom

Ako vam se sviđa ideja da vaš doma nema nikakvog određenog mirisa, potražite neutralizatore mirisa koji ne dodaju miris. Ako ne želite kupovati nikakve proizvode, a dolaze vam gosti, možete napuniti sudoper vrućom vodom i dodati nekoliko kapi izbjeljivača, a onda to samo ispustite netom prije nego što svi dođu. Miris sredstva za čišćenje učinit će da ljudi pomisle da je vaš dom čist, kaže stručnjakinja.

Pronađite suptilne načine mirisanja doma

Primjerice, možete pomiješati 1/2 šalice bijelog octa, 1/2 šalice alkohola, 1 čajnu žličicu kukuruznog škroba i 20 kapi vašeg omiljenog ulja u maloj bočici s raspršivačem. Dobro protresite prije svake upotrebe i raspršite ga po odjeći ili presvlakama, no pazite da se odjeća potpuno osuši prije nego što ju složite u ormar. Možete pokušati s vrećicama sode bikarbone, na način da napunite neku malu vrećicu sodom, dodate oko pet kapi eteričnog ulja i zavežete ju, a zatim ubacite u ladicu ili bilo gdje gdje se nalazi neki neugodan miris. 

Izbjegavajte jake mirise

Nije istina da miris mora biti toliko jak da vam obuhvati nosnice već kada uđete kroz vrata kuće, zapravo je suprotno. Tražite neke blaže, opuštajuće mirise. Morate razmišljati i o gostima jer neki mogu biti alergični na jake i intenzivne mirise, a ne želite da im bude neugodno u vašem domu. Ako koristite mirisne svijeće, držite se prirodnijih mirisa poput drva, citrusa i cvijeća, a one slatke mirise ostavite za vremena kada ste sami kod kuće.

Ova mjesta mnogi zaborave očistiti, a puna su bakterija!  

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije