Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Stručnjaci odgovaraju na vaša pitanja o zdravlju

21.04.2008.
u 12:46

1. Molim Vas za odgovor na moje pitanje. Mom suprugu se zabola šprica u nogu na radnom mjestu (porijeklo joj se ne zna, ne mora značiti da je narkomanska ali može i biti). Šprica je bila iskorištena, ne zna se kada mada smatramo da je bila korištena prije sigurno 1 tjedan, možda i starija.Isti dan mu je izvadjena krv za analizu na zarazne bolest(hepatitis,hiv..i sve je bilo negativno),analizu ce ponoviti za 3mj.Nas zanima koliko dugo mogu virusi opaki bolesti prezivjeti na-u sprici?Njemu su rekli doktori da nema razloga za brigu,al mi bi rado culi i Vase misljenje.Unaprijed hvala.

Nažalost, virusi na nepoznatoj i moguće kontaminiranoj igli mogu, u stanju mirovanja ( u inaktivnom obliku), preživjeti neograničeno dugo. Igla na koju se uboo Vaš suprug je mogla biti kontaminirana virusom HIV, hepatitisa ili nečeg trećeg, obzirom da ne znate od koga potječe i kako se tamo našla. Vađenje krvi na navedene viruse unutar 24 sata po ubodu može biti i lažno negativno, jer u vađenoj krvi se ne traže virusi (to je nemoguće takvom metodom) već antitijela na njih, koja se u 24 sata još nisu uspjela razviti do mjerljivih vrijednosti. Zato je važno ponoviti vađenje krvi za 3 mjeseca.

2. Poštovani, imam problema s limfnim čvorovima tj.otečena mi je u cijelosti lijeva noga duže vrijeme, napravljena je obilna internistička obrada, bila sam i kod vaskularnog kirurga ali nažalost nitko se ne želi zauzeti i pomoći mi da se otkloni taj problem, molim Vas možete li mi pomoći!

Otečenost cijele noge i povećanje limfnih čvorova na njoj, govorio o poremećaju limfne drenaže tog ekstremiteta sa posljedičnom elefantizacijom te noge («slonovska noga»). Obzirom da ste, kako navodite, napravili detaljne internističke i vaskularnokirurške pretrage u tom smjeru, a isti nisu dali konkretan uzrok i rješenje Vašeg problema, ostaje Vam samo limfna masaža ekstremiteta koju bi trebali provesti kod stručnog fizioterapeuta. Limfna cirkulacija cijelog tijela odvija se limfnim putevima, koji anatomsko-histološki ne izgledaju kao krvne žile pa se na mikrocirkulaciju limfe ne može djelovati klasičnim kirurškim i medikamentoznim terapijama.

3. Na ultrazvuku štitnjače su mi pronašli puno malih kvržica, pa me zanima mogu li te kvržice narasti i pretvoriti se u nešto ozbiljnije? Također bi voljela znati postoji li neki način da one nestanu (prehrana i slično) te zašto uopće nastaju?
Hvala

Ultrazvučno nađene višestruke (multiple) «kvržice» u štitnjači su čest nalaz, ali isto tako, najčešće ne stvaraju zdravstvene probleme. Potrebno je iz krvi izvaditi hormone štitnjače i u koliko su oni patološki, treba napraviti punkciju (uz UZV) istih. Na temelju toga, endokrinolog će poduzeti daljnji tretman.

4. Poštovani,
bila sam nedavno na pretagama i u stolici mi je pronadjena Candida sp. Kako mi nitko nije ništa rekao zanima me što je to i treba li se liječiti? Ako da – kako? Zahvaljujem unaprijed...

Candida sp. je vrsta gljivica i pronađena u stolici ne predstavlja patološki nalaz i za to ne treba uzimati nikakvu terapiju, posebno ne «na svoju ruku».

5. Poštovani, dijagnosticirana mi je urinarna infekcija i prepisan Ceporex na 10 dana. Kako nisam imao nikakvih simptoma koji bi upućivali na neke probleme može se reći da je infekcija otkrivena sasvim slučajno unutar nekih drugih pretraga.
Zanima me može li se dogoditi da se takva infekcija povuče sama od sebe te koje su posljedice ukoliko se urinarna infekcije ne zaliječi? Također me zanima kako se dobivaju ovakve infekcije odnosno kako spriječiti mogućnost dobivanja istih. Hvala!

Urinarne infekcije mogu postojati a da ne izazivaju subjektivne probleme pacijentu, a isto tako mogu i proći bez antibiotske terapije ako je Vaš imunološki odgovor dovoljno jak a uzročnik nije suviše patogen. Obzirom da je, kako navodite, Vaš liječnik vidio mikrobiološki nalaz urina i pripisao antibiotik, vjerujem da je to bilo indicirano. Zbog specifičnosti ženske urogenitalne anatomije, povrat urinoinfekcija je česta. Neliječene upale dovode do kroničnih promjena koje se mogu odraziti na funkciju bubrega i reproduktivnog trakta. Da bi ste spriječili ponovne upale urinarnog trakta osobno možete samo voditi redovitu higijenu i uzimati urološke čajeve i/ili sok od brusnice, a ostalo je u domeni brige urologa i ginekologa.

6. Pozdrav
nedavno je moj prijatelj bio na odčepljivanju uha i ako sam dobro shvatio svima se s vremenom taloži sebum u ušima. Znači li to da bi bilo najbolje povremeno otići liječniku na čišćenje ušnih kanala? Postoji li neki način kako da to sami doma napravimo? Primjetio sam u dućanu i neki vosak za uši ali ne znam kako se to koristi, pa ako mi možete pomoći bio bih Vam vrlo zahvalan...

U zvukovodu se, iz žlijezda lojnica, prirodno luči sekret koji oblaže vanjsku slušnu cijev. Taj sekret štiti zvukovod od isušivanja i mogućih infekcija zbog slobodnog ulaza mikroorganizama u njega. Kod upala zvukovoda dolazi do prekomjernog lučenja sekreta koji se zatim stvrdne i stvori tzv. cerumenski čep. Čep se treba, u ambulanti, omekšati i isprati – ne činite to kod kuće! Isto tako, nije potrebno ići na preventivno ispiranje zvukovoda ili upotrebljavati «vosak za uši», kako se reklamira u nekim ljekarnama (upute o korištenju voska trebao bi vam dati ljekarnik).

7. Poštovani, gubi li korištenjem krema i losiona za tijelo koža svoju prirodnu sklonost obnavljanja?

Prekomjernim korištenjem krema i losiona zaista možete poremetiti metabolizam kože i njen prirodni način obnavljanja. Obzirom na široku lepezu raznovrsnih kozmetičkih proizvoda na našem tržištu, vjerojatnost da samostalno izaberete «krivu» tj. štetnu kremu raste. Bilo bi uputno da brigu o Vašoj koži ipak vodi dermatolog – medicinski kozmetičar.

8. Može li se popiti previše vode? Točnije koja količina tekućine unesena u organizam na dnevnoj bazi bi se smatrala pretjeranom?

Na pitanje da li se može popiti «previše vode» odgovor je; zdrav organizam zna koliko mu vode treba i što će učiniti sa eventualnim viškom vode. Posljednjih godina je bilo nekoliko kvaziznanszvenih teorija o «pročišćavajućoj nužnosti» uzimanja određenih, strogo kontroliranih količina vode (npr.: 8 čaša vode dnevno, 2 litre vode dnevno i sl.). Količina vode koju zaista trebate unijeti dnevno u organizam ovisi o mnogo vanjskih (temperatura okoliša, vlažnost zraka..) i unutarnjih faktora (vrsta hrane koju uzimate, vrsta rada kojeg obavljate…). Voda koja se dnevno unosi u organizam nije i ne treba biti samo u obliku «čiste vode», već se voda unosi i putem drugih napitaka, juha, variva, svježeg voća i sl. Dakle, količina vode koja se dnevno treba unijeti u organizam je individualna i ovisi o mnogo faktora.

Zdravko Balen, dr.med.
Voditelj projekta

Pogledajte odgovore na prethodna pitanja

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije