Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Što kada osobu privlače zločinci, kao obožavateljice u slučaju Filipa Zavadlava?

Filipu Zavadlavu, osumnjičenom za trostruko ubojstvo, obožavateljice pišu dok se nalazi na vještačenju u Klinici za psihijatriju Vrapče. Na splitski Županijski sud stiglo je tridesetak pisama, a sindrom kad osobu seksualno privlače zločinci zove se hibristofilija
18. veljače 2020. u 09:25 6 komentara 2161 prikaza
Foto: shutterstock

Parafilija ili patološka seksualna sklonost definira se kao iskustvo intenzivne seksualne uzbuđenosti koju prouzročuju atipični predmeti, situacije, fantazije, piše portal Ordinacija.hr.

Ovaj se tip parafiličnog ponašanja katkada zove i "Bonnie i Clyde sindrom", navodi portal psychologytoday.com.

Pogledajte zašto psihopati privlače žene:

U određenim slučajevima seksualni fokus je osoba koja je bila u zatvoru ili potreba da se ona potakne na novi zločin. U drugim je situacijama fokus na osobi u zatvoru o kojoj se znaju samo stvari koje se tiču zločina. Na primjer, svi znamo kako serijski ubojice često primaju pisma od svojih "obožavateljica", a neki od najpoznatijih ubojica koji su se ženili u zatvoru i primali bezbroj pisama jesu Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Richard Ramirez i Ted Bundy.

U usporedbi s drugim parafiličnim ponašanjima, hibristofilija je posebna po tome što se češće javlja kod žena. Autorica romana "Žene koje vole ubojice" Sheila Isenberg intervjuirala je mnoge žene koje "vole ubojice", a neke od njih svjesne su činjenice da su u vezi koja nije moralna, a ostale su uživale u svojoj fantaziji.

Disocijalni poremećaj ličnosti – je li doista preduvjet za zločin?

Kako piše portal psychologytoday, Corey Vitello u svojoj recenziji knjige "The thrill to killer" napisao je kako su osobe koje seksualno privlače zločinci  često i same bile žrtve fizičkog i psihičkog nasilja pa su i osjetljivije na devijantna ponašanja i zločin. 

 

PSIHOPAT Zanimljivo Najviše serijskih ubojica su horoskopski znak Bik, tvrdi književnik Gertrude Baniszewski Kakve priče! Neki su još na slobodi: Za ove brutalne slučajeve ubojstava možda niste čuli posao svuda oko nas "Stvoreni" za odlučivanje: Deset zanimanja koja privlače psihopate
Biokemičarka Katalin Karikó
IZ KOMUNIZMA POBJEGLA U AMERIKU
Buran život znanstvenice koja je svijetu donijela spas od pandemije
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije