Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Može se riješiti

Strah od vezivanja i braka zaista postoji: Evo koji su simptomi i kako se nositi s njima

Shutterstock
15.06.2020.
u 11:50

Gamofobija je stručan naziv za strah od braka i veze, a s istim se susreće sve više ljudi.

Kada vam netko spomene brak ili ulazak u ozbiljnu vezu uhvati vas anksioznost? Ili smatrate da brak jednostavno nije za vas? Moguće se da imate strah od vezivanja i braka ili kako bi se stručno reklo - imate gamofobiju, piše Pink Villa.

Gamofobija se smatra kao nemogućnost da osoba ostane dugo u vezi odnosno, da uopće bude u ozbiljnom odnosu. Može biti izražena do te mjere da se osoba počne osjećati psihički, ali i fizički loše.

Na pitanje što ju uzrokuje odgovora je puno, a na prvom mjestu nalaze se nesređeni obiteljski odnosi i mentalne bolesti. Zatim slijedi depresija, strah od izdaje, trauma iz djetinjstva i nedostatak samopouzdanja.

Emocionalna nedostupnost, nepromišljenost, anksioznost, negativne misli, nedostatak koncentracije, gubitak kontrole i agresija simptomi su psihološke prirode, a od fizičkih se javlja bol u prsima i mučnina.

Ovaj par vjenčao se među prosvjednicima: Snimke su obišle svijet!

Ono što je pozitivno jest činjenica da se gamofobija može riješiti, a evo i kako.

Prvo razmislite dobro što vas je uopće dovelo do straha. Ako ste imali neko loše iskustvo u prošlosti nemojte dopustiti da ono definira budućnost. Isto tako, ako je netko vama blizak prošao neki traumatičan odnos prije, ne znači da će se isto dogoditi i vama. Morate maknuti takve negativne misli i početi razmišljati o pozitivnim stranama braka. Zamislite se u takvom odnosu s nekim prema kome gajite simpatije.

Niste imali problem s ulaskom u vezu, čak ni sa zajedničkim useljenjem, ali kada netko spomene brak dođe vam muka? Probajte to gledati na način da je brak zapravo samo papir. Ako vašem partneru nije stalo do njega, tko kaže da se morate vjenčati?

Ipak, ako smatrate da su vam mnogi odnosi propali upravo zbog gamofobije i počeli ste osjećati i fizičke simptome, ne bi bilo loše da se posavjetujete sa stručnjakom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije