Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeste li ih već primijetili?

Što se događa s licem u 20-im, 30-im i 40-im godinama? Pogledajte promjene...

Žena čisti lice
Foto: Thinkstock
1/6
16.12.2015.
u 12:50

Starenje se posebno uočava na licu, koje zbog godina poprima drugačiji izgled i oblik

Dobro je poznato da se naša koža mijenja kako godine odmiču. Starenje se posebno uočava na licu, koje zbog godina poprima drugačiji izgled i oblik. Srećom, postoje koraci koje možete poduzeti kako bi koža na vašem licu zadržala mladenački izgled. No prije toga potrebno je znati što se točno događa s licem u 20-im,30-im i 40-im godinama kako biste pravovremeno spriječili neke od glavnih znakova starenja, piše Womens Health.

Pa krenimo redom...

Lice u dvadesetima

Velike količine kolagena čuvaju vašu kožu podatnom i daje joj onaj zdravi sjaj. Ipak, ovo ne vrijedi za sve djevojke u 20-im godinama. Mnoge od njih u ovom periodu počinju se suočavati s aknama čak i ako ih nikada prije nisu imale. Počinju se javljati i prištići koji najčešće izbijaju na donjem dijelu lica i oko vilice. Dermatolog Heidi Waldorf savjetuje da se za liječenje akni koriste protuupalni proizvodi koji sadrže niacin, poseban oblik vitamina B3 koji koži daje zdraviji izgled.

Njega kože u 20-im godinama od izuzetne je važnosti jer upravo ona utječe na ono što će se događati s našom kožom u tridesetim i četrdesetim godinama. Ovo je ujedno i najvažniji razlog zbog kojeg biste kremu za sunčanje u dvadesetima trebali koristiti gotovo svakodnevno, napominje Waldorf. Osim toga savjetuje i da se u jutarnju rutinu ubace antioksidansi kako bi koža zadržala elastične linije. U ovom razdoblju koža lica ima najviše masnih jastučića ispod kože koje obraze drže čvrstima, a kožu zategnutom.

Foto: pixabay

Lice u tridesetima

U ovom razdoblju na naplatu dolaze sve štetne navike iz vašeg ranijeg razdoblja. Koža lica nakon 30. gubi tonus i pojavljuju se prve značajnije bore, popucale kapilare, crvenilo i pjege na licu. U tridesetima dolazi i do hiperpigmentacije, kao što je melazma, koja dovodi do pojave smeđih mrlja na čelu, obrazima i oko brade.

Kod većine se žena melazma se razvija u trudnoći ili neposredno nakon poroda zbog povišene razine ženskih spolnih hormona koji potiču razvoj pigmentacije, posebice u kombinaciji sa suncem. Često se razvija kod žena koje uzimaju kontracepciju ili nadomjesnu hormonalnu terapiju. Problem nejednake pigmentacije može se ublažiti redovitim korištenjem pilinga za lice kao i raznim noćnim serumima koji štite kožu od neujednačene pigmentacije.

Što se tiče oblika lica, u tridesetim godinama javljaju se prvi znakovi gubitka volumena, najčešće na sredini lica i brade. To znači da vaše lice počinje izgledati starije i umornije pa je u redovnu njegu kože potrebno ubaciti sredstva koja sadrže kolagen i hijaluronsku kiselinu kako biste održali ljepotu i volumen kože.

Foto: pixabay

Lice u četrdesetima

Koža lica postaje suha, što dovodi do izraženijih kontura lica i bora. U četrdesetima je bitno poboljšati hidrataciju kože. Waldorf savjetuje korištenje preparata koji sadrže peptide, antioksidanse i hijaluronsku kiselinu koja kožu čini ljepšom ispravlja tamne mrlje na licu.

U ovom periodu također lice počinje gubiti potkožno masno tkivo koje ste imali u dvadesetim godinama, no ono ne nestaje jednako na svim područjima. Prvo nestaju masni jastučići na sredini lica, oko brade i duž vilice zbog čega lice postaje sve više opušteno.

Foto: pixabay

>>Prepoznajete li 5 znakova prebrzog starenja kože?

>>Mlade Hrvatice u dvadesetima i tridesetima najviše se boje...

Komentara 2

DO
dommar36
00:51 16.12.2015.

zar muskarci nemaju lice tj kozu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije