Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razgovor sa stručnjakom

Zašto onkološki pacijenti ne bi smjeli odbiti radioterapiju?

Zagreb: Goran Marošević, specijalist onkologije i radioterapije u poliklinici Medikol
Josip Regovic/PIXSELL
27.11.2023.
u 16:27

Radioterapija je medicinska disciplina koja se temelji na primjeni ionizirajućeg zračenja u liječenju bolesti i njezinih simptoma. Danas se radioterapija najčešće primjenjuje kao jedan od komplementarnih terapijskih modaliteta u sklopu multidisciplinarnog liječenja malignih bolesti pa se u tom kontekstu koristi termin radijacijska onkologija, ali je njezina primjena moguća i u terapiji pojedinih nemalignih bolesti te se, slično kirurgiji, primjenjuje kao lokalna ili lokoregionalna terapijska metoda.

O metodama liječenja radioterapijom, savjetima, ali i o novoj metodi liječenja razgovarali smo s prof. dr. Goranom Maroševićem, specijalistom onkologije i radioterapije iz Poliklinike Medikol.

Što pacijent treba znati prije započinjanja liječenja radioterapijom?

Radioterapija je medicinska disciplina koja se temelji na primjeni ionizirajućeg zračenja u liječenju bolesti i njezinih simptoma. Danas se radioterapija najčešće primjenjuje kao jedan od komplementarnih terapijskih modaliteta u sklopu multidisciplinarnog liječenja malignih bolesti pa se u tom kontekstu koristi termin radijacijska onkologija. Međutim, njezina je primjena moguća i u terapiji pojedinih nemalignih bolesti te se, slično kirurgiji, primjenjuje kao lokalna ili lokoregionalna terapijska metoda

Koje sve vrste radioterapije postoje?

Postoje dvije osnovne vrste radioterapije: brahiterapija što je unutarnje zračenje primjenom radioaktivnih izvora zračenja i teleradioterapija kod koje se izvodi vanjsko zračenje primjenom, uglavnom linearnih akceleratora.

Koji je cilj radioterapije?

Općenito primjena radioterapije ima za cilj, uz minimalne terapijske komplikacije, u okviru terapijskog pristupa postići lokalnu kontrolu tumora i metastaza u okolnim limfnim čvorovima. Također, palijativnom radioterapijom umanjujemo simptome maligne bolesti kako bismo poboljšali kvalitetu života bolesnicima. Upućivanje na radioterapiju podrazumijeva individualiziranu procjenu koristi i rizika za svakog pacijenta temeljenu na očekivanim rezultatima i mogućim komplikacijama zbog provedenog liječenja.

08.11.2023., Zagreb - Doktor Goran Marosevic, specijalist onkologije i radioterapije u poliklinici Medikol. Photo: Josip Regovic/PIXSELL
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Kako se provodi radioterapija?

Ovisno o cilju liječenja, radioterapija se može provoditi kao radikalno, profilaktično ili palijativno zračenje. Radikalno zračenje provodi se u cilju postizanja kompletne i trajne remisije bolesti. Profilaktično ili elektivno zračenje provodi se ozračivanjem regije koja klinički nije zahvaćena malignim procesom, ali se procjenjuje kako je moguće mikroskopsko postojanje malignih stanica koje se ne mogu uočiti standardnim dijagnostičkim metodama.) Konačno, palijativno zračenje provodi se s ciljem kontrole simptoma i poboljšanja kvalitete života bolesnika u uznapredovanom stadiju maligne bolesti kada primjenom ostalih metoda onkološkog liječenja nije moguće postići izlječenje.

Zašto onkološki pacijent ne treba odbijati preporučeno liječenje radioterapijom kada mu se prvi put predloži kao terapijski modalitet?

Jer je to jedna od učinkovitih metoda liječenja koja po procijeni liječnika ako je preporučena može pridonijeti ostvarenju nekih od ranije navedenih ciljeva liječenja. Zračenje se koristi kao lijek koji se, uz pomoć suvremenih radioterapijskih aparata i odgovarajućih tehnika zračenja, precizno dozira i ciljano usmjerava u bolesni dio tkiva u kojem se nalaze tumorske stanice, kako bi se one trajno uništile. Preciznim usmjeravanjem zračenja na tumor nastoji se što manje izlagati okolno zdravo tkivo zračenju koje bi moglo prouzročiti terapijske komplikacije.

Kada se provodi radikalna radioterapija?

Cilj provođenja radikalne radioterapije je postizanje kontrole maligne bolesti uz prihvatljivu razinu terapijskih komplikacija. Preduvjet za ostvarenje ovog cilja jest poznavanje vrijednosti kancericidne doze za zračeni tumor, kao i tolerantne doze za zdravo tkivo, koje se tijekom zračenja nalazi u neposrednoj blizini tumora. Sve vrste stanica zdravog tkiva imaju određeni prag tolerancije na ionizirajuće zračenje koji omogućava da se ono obnovi nakon oštećenja.

Koje se nuspojave mogu pojaviti nakon radioterapije?

Treba naglasiti da je vjerojatnost za oštećenja zdravih tkiva kod suvremenih radioterapijskih modaliteta manja nego li je bila prije, naravno pod uvjetom da je strogo kontrolirana kvaliteta procedura kompletnoga radioterapijskog lanca. Ipak moguća je pojava tzv. ranih  oštećenja normalnih tkiva koja se pojavljuje tijekom i unutar 6 tjedana nakon završenog zračenja. Proces oporavka u tim slučajevima završava tijekom 2 do 4 tjedna nakon završenog zračenja. Simptomi tzv. kasnih oštećenja pak mogu biti nastavak ranih oštećenja ili se pojavljuju neovisno o njima i nekoliko mjeseci do nekoliko godina ili desetljeća nakon završenog zračenja.

Što biste poručili onkološkim pacijentima koji prolaze liječenje?

Poručio bih pacijentima da ustraju i ne odustaju od specifičnog onkološkog liječenja preporučenog na temelju znanstvenih dokaza u medicini. Suvremena radioterapija je vrlo učinkovit onkološki terapijski modalitet s minimumom komplikacija u radikalnom i palijativnom liječenju. Iako je suvremena radioterapija s dobrom kontrolom kvalitete kompleksna, potrebno je inzistirati da se kao takva standardizira u svim centrima u Hrvatskoj i bude dostupna svim potrebitim pacijentima, bez liste čekanja i bez prekida tijekom radioterapijskog liječenja.

Sadržaj nastao u suradnji s Poliklinikom Medikol.

 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije