Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za disciplinirane

Što nam može produljiti životni vijek?

\'mirovine, starost, umirovljenici obavezno potpisati photos.com\'
Photos.com
04.07.2012.
u 13:00

Znanstvenici su možda pronašli metodu koja će usporiti starenje i produljiti životni vijek...

 

Ne, nije riječ o čarobnoj piluli, ako ste to pomislili. Recept je vrlo jednostavan. Uzimanjem 40 posto manje hrane nego što obično jedete možete si produljiti život i do 20 godina, kažu stručnjaci.

Usporiti starenje san je mnogih zvijezda s crvenog tepiha, ali i običnih ljudi. Iako genetika igra ključnu ulogu u tome kako netko izgleda, vrlo je važan i način života. Poroci, manjak kretanja i stresan način života, kao i prehrana koja nije u skladu s godišnjim dobima, bitno utječu na prerano starenje.

Međutim, novom metodom, osim što možete izgledati nekoliko godina mlađe, znatno možete smanjiti rizik od neuroloških, kancerogenih i kardiovaskularnih bolesti. Dakle, čak i povremeno pretrpavanje hranom trebalo bi potpuno izbaciti i uzimati samo onoliko koliko organizam traži. Osim što će se organizam manje trošiti, manja je vjerojatnost da će se pesticidi i ostali dodaci prehrani taložiti u organizmu. 

– Ako smanjite unos hrane 40 posto od onog što ste jeli do sada, možete živjeti dulje i do 20 ili 30 godina. Te su nam rezultate dali testovi različitih organizama, primjerice i labradora – rekao je voditelj istraživanja dr. Piper s Instituta za zdravo starenje na londonskom sveučilištu.

Istraživanje je provedeno na miševima i voćnim mušicama koji imaju gene slične ljudskima do 60 posto, a rezultati su pokazali da smanjeni unos hrane dovodi do produljenja života. Stručnjaci smatraju da je otkrivanjem gena koji su povezani sa starenjem moguće usporiti taj proces.

 

Komentara 1

SA
sasoon
22:30 05.07.2012.

Stalno gladan, a onda dobiješ još 20 godina gladi :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije