Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oprez u vodi

Što nakon susreta s meduzom ili morskim ježom?

kupanje1
AFP
24.07.2010.
u 18:12

S obzirom da godišnji podrazumijeva odmor i opuštanje ne čudi da se upravo u to vrijeme događaju i brojne nezgode

S obzirom da godišnji podrazumijeva odmor i opuštanje ne čudi da se upravo u to vrijeme događaju i brojne nezgode. Ipak, iako smanjena opreznost može dovesti do neke neugodne situacije, o sljedećoj reakciji može ovisiti puno toga, uključujući i nečiji život, posebno ako se pod ‘nezgodom’ govori o otrovnim ugrizima napasnika koji obilježavaju ovo doba godine. 

Najmanje opasna definitivno je meduza, no i nakon susreta s njenim žarnjacima postoji opasnost od alergijske reakcije, ili pak da se zbog lošeg tretiranja ozljeđenog mjesta bol i upala produže i po nekoliko tjedana. Dakle, ono što se preporuča je meduzu pažljivo otresti sa sebe te izaći iz vode i što manje se kretati. Crvenilo i oteklinu treba isprati slanom vodom, nikako slatkom, kako bi se lovke isprale te mjesto rashladiti oblogom odnosno fiziološkom otopinom. 

Od ‘narodnih’ se recepata u ovom slučaju spominju korištenje octa, limunovog soka, pa čak i urina, no najsigurnije je opeklinu mazati kortikosteroidnim mastima ili eteričnim uljima lavande ili čajevca. U slučaju da se stanje osobe pogoršava naravno sljedeća stanica je posjet lječniku. 

Što se pak tiče prirodnih varijanti tretiranja opeklina meduze najčešće se spominju ulje crnog kima koje djeluje protuupalno te njeguje i umiruje kožu i Bachova krema koja se koristi kod alergija, ekcema, rana i opekotina. 

Iz morskih dubina vreba i poprilično neugodan iako također bezopasan morski jež. Iako ih većina nije otrovna,njihove iglice mogu prouzročiti neugodnu bol. Nakon nemilog incidenta ranu je nabolje dezinficirati alkoholom ili uljem lavande te ukoliko su iglice preduboko ili ih ima previše vađenje prepustiti liječniku. Nalaze li se iglice plitko pod kožom treba samo lagano pritisnuti okolnu kožu te kada izviri vrh bodlje izvući ju dezinficiranom pincetom van.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Časna seka
Časna seka
19:55 24.07.2010.

Što ako se kupaš bez gaćica... valjda neće meduza ravno na genitalije...

DR
drznedaj
19:33 24.07.2010.

ZA jeza ako se ne mogu izvadit iglice, sok od stabiljke smokve, onaj bijeli. Namazat ubod

DR
drznedaj
23:22 24.07.2010.

Ako si musko imas srece. Cuna ko u pastuha nekoliko dana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije