Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svjetski hit

Stiže i 4. nastavak '50 nijansi sive'. Evo kada stiže na hrvatsko tržište

02.07.2015.
u 08:22

U prva četiri dana prodaje razgrabljeno je 1,1 milijun primjeraka romana "Grey", a izdavači su već tiskali dodatnih milijun

Četvrti nastavak planetarno popularnog serijala koji počinje s "50 nijansi sive" ponovno ruši sve rekorde prodaje, iako je zapravo riječ o literarnoj reciklaži.

Naime, autorica E. L. James u novom romanu "Grey" prepričava svoju prvu uspješnicu, ali sada viđenu očima glavnog junaka. Knjiga na police hrvatskih knjižara stiže na samom početku rujna.

Christian u kurzivu

Svjetska kritika "Greya" je dočekala s vrlo podijeljenim mišljenjima. Inače strogi Washington Post ovaj put piše kako je to "mračna, nepopustljiva i preozbiljna knjiga", a kritičar britanskog Daily Maila tvrdi da u njoj autorica E. L. James iznova prolazi već opisane susrete, dijaloge prenosi "doslovno od riječi do riječi, te samo u njih ubacuje Christianove misli u kurzivu".

Dakle, nagađanja koja su išla uz najavu izlaska romana "Grey" pokazala su se točnima: to je samo način da autorica iz svoje slavne priče, začinjene sado-mazo seksom, iscijedi i zadnji dolar, ali i još jedan u nizu dokaza da je riječ o literarnom fenomenu koji je, među ostalim, pokazao da popularnost nekog djela može biti i u potpunoj suprotnosti s kvalitetom.

Fanovi ovog serijala, koji je nazvan "pornografija za mame", ionako ne mare za mišljenje kritike. Oni su i ovu knjigu jedva dočekali. U prva četiri dana prodaje razgrabljeno je 1,1 milijun primjeraka, a izdavačka kuća Vintage Books već je objavila da tiska novih milijun primjeraka romana "Grey" koji priču "50 nijansi sive" priča iz pozicije karizmatičnog glavnog muškog lika, koji zavodi nevinu studenticu i uvlači je u mračni svijet svojih frustracija koje su počele u ranom djetinjstvu te kulminirale u tinejdžerskoj dobi kada ga je zavela i u svijet sado-mazo užitaka uvela prijateljica žene koja ga je posvojila.

Porast brojki

Roman "Grey" tako je postao četvrti nastavak priča o jednom od najuspješnijih literarnih serijala svih vremena.

E. L. James je, u cijelom svijetu, serijal "50 nijansi..." prodala u nevjerojatnih 125 milijuna primjeraka, a čak 150 tisuća knjiga prodao je Fokus – njezin hrvatski izdavač.

U budućnosti te će brojke svakako ozbiljno porasti, i to ne samo zbog prijevoda romana "Grey" već i zbog filmske verzije drugog romana iz serije "50 nijansi mračniji". U filmu, čija se premijera očekuje u 2016. godini, u glavnim su ulogama ponovno Jamie Dornan i Dakota Johnson.

>>Sado-mazo seks iz vizure gospodara

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije