Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stiže nova verzija hit-trilogije “50 nijansi...” – roman “Grey”

Sado-mazo seks iz vizure gospodara

Očekivalo se da autorica E.L. James iz svog hita izvući i zadnji dolar
Foto: Arhiva VL
05.06.2015.
u 12:27

Ono što bi moglo pridonjeti sjajnoj prodaji četvrte knjige serijala zasigurno je zadiranje u prošlost glavnog junaka, a autorica, očekivano ne otkriva previše u prvim najavama

Za hrvatsko izdavaštvo nevjerojatno zvuči brojka od 150.000 knjiga. A upravo je u toliko primjeraka prodana trilogija “50 nijansi...” E. L. James, a tome se još ne nazire kraj. Autorica je, naime, napisala novi roman “Grey” koji će se na policama američkih knjižara naći 18. lipnja (vjerovali ili ne, to je rođendan njezina izmaštanog junaka), a koji već dobro poznatu priču o strastvenoj ljubavnoj vezi (protkanoj detaljnim, ali ne i posebno inventivnim, opisima seksa) naivne i nevine djevojke i financijskog mogula navučenog na sado-mazo seks priča iz muške vizure, očima glavnog junaka.

Je li konj već mrtav?

Naravno, gledano s literarne strane (iako mnogi toj trilogiji niječu bilo kakvu vrijednost) to je mamuzanje mrtvog konja, ali s financijske i marketinške strane to je nadasve očekivani potez autorice. Žena koja je tu priču zamislila kao verziju “Sumrak sage” namijenjenu odraslima, te je počela objavljivati na internetu, stvorila je novi književni žanr nazvan “pornografija za mame” i postigla neslućen financijski uspjeh. Svoju je trilogiju u cijelom svijetu prodala u nevjerojatnih 125 milijuna primjeraka i zato sada reciklira samu sebe. Koliko je u tome bila vješta saznat ćemo uskoro.

Ono što bi moglo pridonjeti sjajnoj prodaji četvrte knjige serijala zasigurno je zadiranje u prošlost glavnog junaka. Čitatelji su dosad, gotovo usput, saznali da je on završio u sado-mazo vezi s prijateljicom svoje majke (zapravo žene koja ga je posvojila), a upravo bi ta sjećanja na tinejdžerske dane mogla doliti ulje na vatru te pridonijeti tome da žene diljem svijeta prve primjerke knjige čekaju u redovima .Autorica, očekivano, u prvim najavama novog romana ne otkriva previše.

– Za ovu su knjigu zaslužni obožavatelji mojih junaka, svi oni koji su zavoljeli Christiana i Annu – kaže E. L. James i nastavlja:

– Kako su knjige izlazile tako mi je stizalo sve više pitanja. Bilo ih je tisuće i tisuće, a najviše ih se ticalo upravo moga glavnog junaka Christiana Greya. On je karizmatičan muškarac koji je potaknuo maštu milijuna žena i one su od mene tražile vrlo specifične odgovore. I sada su oni ovdje. A svatko tko je ikada bio u ljubavnoj vezi, dobro zna da svaka takva priča ima dva glavna junaka i da se njihove verzije ipak razlikuju.

Izbačena redateljica

Uz najavu novog romana aktualizirana je i priča o filmskoj verziji cijelog serijala. Premijera ekranizacije “50 nijansi sive” bila je u svibnju 2015. godine. Kritike su, baš kao i za knjigu, bile porazne, a gledanost sjajna. Iako su svjetski mediji izvješćivali da će se Jamie Dornan, koji tumači lik Christiana, povući iz nastavka, to se nije dogodilo. Iz ekipe je odletjela redateljica Sam Taylor-Johnson, i to upravo zbog stalnih sukoba s autoricom romana. A kako će izgledati snimanje novog nastavka, čija je premijera najavljena za 2017., ovisit će o novoj moći koju će E. L. James steći prođom romana koji je nazvala jednostavno “Grey”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije