Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Manje slatkiša

Proljeće je, a vi kao da ste u zimskom snu? Pobijedite proljetni umor

umor
Foto: Thinkstock
16.04.2014.
u 14:07

Nutricionisti tvrde da su i male količine ugljikohidrata dovoljne da organizam pokrene proizvodnju hormona sreće

Željno ste iščekivali proljeće, a sada se osjećate iscrpljeno, bezvoljno i nemate snage obavljati ni uobičajene aktivnosti.

To su simptomi proljetnog umora, od kojega, prema nekim procjenama, iz godine u godinu pati svaka deseta osoba na planeti.

Ovo stanje je posljedica načina života tijekom jeseni i zime. Kad je riječ o prehrani, prvo morate ograničiti unos masti i šećera. Slatkiši će vam trenutno vratiti energiju, ali taj osjećaj će kratko trajati Zato se bacite na namirnice koje sadrže složene ugljikohidrate, one su najbolji saveznik u borbi protiv proljetnog umora.

To su proizvodi od cjelovitog zrna.

Nutricionisti tvrde da su i male količine ugljikohidrata dovoljne da organizam pokrene proizvodnju serotonina, hormona koji izaziva osjećaj sreće.

Vaš jelovnik treba obilovati laganim obrocima, svježim voćem i povrćem. Naročito je važno da ne preskačete doručak. U nedostatku vremena, za užinu će vam koristiti i neko svježe voće.

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

Malim čarobnjakom koji otklanja umor smatra se vitamin C, pa jedite kivi, naranče i limun. Neka se na vašem meniju nađu i paprika i peršin, koji su naročito bogati ovim vitaminom.

Važno je i da pijete dovoljno tekućine, najmanje litru i pol dnevno. Voda će vam pomoći da regulirate probavu i brže se oslobodite nakupljenih toksina, čime se smanjuje i osjećaj umora.

>>Patite li i vi od vikenditisa? Evo zašto smo najumorniji – ponedjeljkom!

>>10 znakova da vam nedostaje željeza u organizmu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije