Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrabri Ajax

Stigao s groblja i postao pravi junak

Dubravica (1)
Foto: Davor višnjić/PIXSELL
1/4
12.09.2011.
u 19:30

Poziv je stigao u poslijepodnevnim satima. Na Veterinarskom fakultetu jedna je kujica jako krvarila i trebala joj je hitna transfuzija krvi.

Iza hladnih zidova, u tami azila u Dubravici pored Zaprešića, dom je napuštenih pasa. Njihovi su ih vlasnici ostavili i zaboravili. O svakom od njih Robert Potisk, dobra duša Dubravice, toplim glasom ispričat će cijelu priču – gdje je pronađen, kako se snašao i što voli. Ispričao nam je sve i o Ajaxu, njemačkom ovčaru, te s ponosom istaknuo ono najvažnije. Ajax je junak Dubravice, poseban po tome što je darivatelj krvi.

Iznenadni poziv

Prisjetio se Robert kako je do Dubravice stigao poziv.

– Nazvali su me iz Veterinarske stanice Zaprešić u koju je poziv za pomoć stigao sa zagrebačkog Veterinarskog fakulteta. Trebalo je hitno dovesti psa koji bi mogao darivati krv. Bila je riječ o minutama jer je jedna kujica jako krvarila nakon sterilizacije. Odabrao sam Ajaxa, velik je, snažan i zdrav – priča Robert. Brzo su krenuli put Zagreba, a nakon prethodne provjere potvrđeno je da je Ajax idealan kandidat za transfuziju.

– Trajalo je sve gotovo dva sata, a on se nije ni pomaknuo na stolu. Bio je jako hrabar i nevjerojatno miran – kaže Robert, pritom mazeći psa koji svakim svojim pogledom odaje povjerenje i ljubav prema svom čuvaru.

Dugo bio sam

Dodaje Robert da je Ajax još jedan od onih pasa koji predugo čekaju u Dubravici da ih netko povede svojoj kući, da konačno budu nečiji kućni ljubimci.

– Idealan je za čuvara, voli ljude i slaže se sa ženskim psima – kaže Robert. U Dubravicu je Ajax stigao s groblja u Bistri, na kojem je usamljen dugo vremena sjedio i nekog čekao. Mršav i potišten, dugo mu je trebalo da se oporavi. Mučili su ga problemi s probavom, no sve je prevladao. A volonteri Udruge Šapica, koji se brinu o psima iz Dubravice, ovog bi prekrasnog psa željeli što prije udomiti.

– Bilo je nekoliko poziva za njega, no svi odustanu kada čuju da ima već tri godine –- kaže Suzana Kalman Krnić iz Šapice. Nadali su se, nastavlja, da će Ajaxa možda udomiti gazdarica kujice kojoj je pomagao.

– Uza sav trud i Ajaxovu pomoć kujica ipak nije preživjela operaciju. Gospođa je bila jednom u Dubravici, donijela vreću hrane i jednu deku za Ajaxov krevet. Rekla je da će razmisliti, da joj je još jako teško, ali nikad se više nije javila – kaže Suzana.

Najteže se udomljuju crni psi

U Dubravici crni psi najdulje stanuju. Jedan od njih je i Troy, koji iza sebe ima dug azilski staž. Jedan je od rijetkih pasa koji su u azil došli sami. Plašljivo je gledao kroz ogradu, mršavost i neurednost odavali su da je na ulici dugo boravio. Robertu je prvom prišao, a nakon početne preplašenosti postao je jedan od najumiljatijih pasa. Pogled koji otkriva dobrotu i pamet te osmijeh na licu njegovi su glavni aduti, ali predugo već čeka da to netko i zamijeti.

Ne žele ni slijepe

Maleni Franko, ili od milja Friky, u azilu je završio jer njegov vlasnik nije htio psa koji je izgubio vid. Uz to, ni sluh mu nije baš savršen. Bez obzira na sve, Franko je nepopravljivi veseljak i ženskar, u svom boksu uvijek ima neku veliku curu. Ni njega nitko neće, a gospođa Suzana kaže kako Franko čeka da njegova Marta, jedna od volonterki, osnuje svoj dom. Jer njihova je ljubav posebna.

Nazovite Udrugu Šapica

Dodatne informacije o Ajaxu, ali i drugim psima iz Dubravice, možete dobiti u Udruzi Šapica, na mobitel 098/521-803 ili 095/9263234. Potražite ih i na Facebooku.

Ključne riječi

Komentara 1

XX
XXXX2011
09:39 17.09.2011.

Ovo je i lijepo i tuzno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije