Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Žene su sretnije od muškaraca tek nakon 85. godine života, evo zašto

Istraživanje je obuhvaćalo 12 pitanja na temelju kojih su sudionici procjenjivali razinu samopouzdanja, anksioznosti i poremećaja spavanja.
14. prosinca 2017. u 13:40 3 komentara 3802 prikaza
Starija žena
Foto: Thinkstock

Žene su manje sretne od muškaraca sve dok ne dođu u dob od 85 godina, pokazalo je novo istraživanje. Prema tvrdnjama psihijatara, razlog možda leži u činjenici što u toj dobi najčešće postanu udovice

Seks u 80-ima Postoji li granica? Ovo istraživanje otvorit će vam nove poglede o seksu u starijoj dobi

Istraživanje provedeno na 8.000 odraslih Britanaca pokazalo je da će žene češće od muškaraca tijekom života imati ozbiljnijih zdravstvenih problema. Najveće odstupanje zabilježeno je kod mentalnog zdravlja, takve probleme prijavilo je 28 posto žena u dobi između 16 i 24 godine, u odnosu na 16 posto muškaraca. 

No, razlika se smanjuje s godinama jer 18 posto muškaraca i žena prijavljuje duševne bolesti u dobi između 25 i 34 godine. Do vremena kada žene dođu u srednju dob, njihova sreća se opet smanjuje jer, prema istraživanju, 24 posto njih oboli od psihičkih smetnji u dobi između 45 i 54 godine. 

Istraživanje je obuhvaćalo 12 pitanja na temelju kojih su sudionici procjenjivali razinu samopouzdanja, anksioznosti i poremećaja spavanja. Za ispitanike koji su postigli četiri ili više bodova na ljestvici smatralo se da će vjerojatno oboljeti od psihičkih bolesti, piše Independent

Kako je objasnila Kate Lovett s fakulteta Royal College of Psychiatrists, moguće je da su žene općenito nesretnije od muškaraca zbog tereta kućanskih obaveza. To se smanjuje s godinama jer njihova djeca odrastu pa više nemaju toliki osjećaj obaveza. Također, iako je prema statistikama vjerojatnije za žene da razviju depresiju, Lovett objašnjava da su po pitanju depresije zapravo muškarci ranjiviji, pogotovo oni iznad 85 godina koji nemaju partnericu. 

Pogledajte i fotogaleriju: 10 vrsta bolova koje nikad ne smijete ignorirati

Starija žena
1 / 9
10 vrsta bolova koje nikad ne smijete ignorirati. Glavobolje koje iznenada sijevnu kao munja, bolne su i nestanu često imaju ozbiljnije posljedice. Sijevajuća bol u glavi može biti znak moždanog udara ili prolaznog ishemijskog napada. Moždani udar nastaje kada se krvni ugrušak, putujući kroz tijelo, probije do mozga, začepi moždanu arteriju te nastane prsnuće. Moždanom udaru prethode i neurološki ispadi, primjerice, stvari ispadaju iz ruke. Prolazni ishemijski napad neka je vrsta “mini moždanog udara”. Simptomi su vrtoglavica, privremeni vizualni problemi, a ponekad je pogođenoj osobi problem držati olovku u ruci. Ako se javi sijevajuća bol u glavi te drugi simptomi, treba otići neurologu.
usamljenost Istraživanje Nova pošast kojoj smo izloženi opasna je za zdravlje seks osjećaj nemoći Ovu činjenicu o orgazmu i lošem učinku na zdravlje sigurno niste znali Masna hrana Brzina konzumacije Hranu jedete brzo? Evo kako to utječe na vaše zdravlje
Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

  • pp:

    Čista ljevičarska propaganda. Meta istraživanja ukazuju da su konzervativne žene najsretnija društvena grupa. Žene su općenito sklonije negativnom emocijama od muškaraca, anksioznosti, depresiji, a to se samo pojačava ako se ne udaju i nemaju djecu. Pogledajte istraživanja koja ukazuju da ... prikaži još! su mlade žene nezadovoljnije svojim životima od mladih muškaraca, a ostvarile su feministički san na Zapadu. Rast depresije među ženama od 40 godina koje nisu u vezi. A onda podatak da su konzervativne žene najsretnija grupa. Događaji zadnjih 20 godina su u potpunosti diskreditirali ljevičarsku ideologiju. Pratite malo istraživanja i sta se vani piše. Nemojte da uvijek budemo provincija. "Mlade žene bi se udale, problem je što mladi muškarci ni ne pomišljaju na brak". Imate istraživanje da danas dvostruko veći broj srednjoškolki u Americi smatra da je brak bitan u životu u usporedbi sa srednjoškolcima. Prije 20 godina je bilo obrnuto. Imate podatke da su današnji klinci od 10 do 20 godina najtradicionalnija generacija od doba kad je kraljica Elizabeta bila klinka. Stvari se mijenjaju. A mi zapeli ondje gdje je zapad bio 1997. Moderna snažna neovisna žena, emancipirana, seksualno oslobođena. E pa danas su te žene u 40-ima i nesretne. A klinke od 20 godina to vide i pričaju na youtubeu na engleskom kako ne žele završiti kao feminističke žene u 40-ima. Zanimljiva je to tema ali vi ko blesavi provincijalci nekritički prenosite lijevu propagandu koja namjerno iznosi ono što podupire njihov stav.

  • ursus_1212:

    Muž tada umre??

  • austrougarskigeneral:

    ne bi se složio s tim