Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
korisni savjeti

Srebro vam je pocrnilo? Evo kako ćete ga očistiti!

Shutterstock
21.02.2024.
u 08:00

Srebro je u velikoj mjeri izloženo suncu, kiši i ostalim vremenskim uvjetima

Budući da je srebro jedan od najtraženijih metala među obožavateljima nakita, donosimo savjete kako očistiti srebro kad pocrni. Naime, u doticaju kože, tijekom vlaženja znojem ili bilo kakvom drugom tekućinom, bilo da se radi o vodi ili kemijskim sredstvima, srebrnina vremenom gubi svoj sjaj i postaje sve tamnija, piše Better Homes & Gardens.

Osim toga, budući da se često radi o nakitu, srebro je u velikoj mjeri izloženo suncu, kiši i ostalim vremenskim uvjetima. Sve od navedenog djeluje na promjenu boje srebrne površine zbog čega je važno znati kako očistiti srebro kad pocrni.

VEZANI ČLANCI:

S obzirom na to da je vrijednost srebra velika važno se potruditi očistiti srebro i obnoviti ga kad pocrni. Najefikasniji način čišćenja srebra nakon što pocrni je čišćenje octom. Dovoljno je pripremiti zdjelicu i ispuniti je s 2-3 decilitra octa, ovisno o veličini srebrnog predmeta koji želite očistiti. Zatim u zdjelicu unesite srebrninu i ostavite ju da leži u tekućini približno 20 minuta.

Kako biste dovršili proces čišćenja srebra dovoljno je prebaciti srebro iz octa u prethodno zagrijanu vodu na kratko. Kada izvadite srebro iz tople vode ono bi trebalo blistati, a crne mrlje s površine nakita ili suđa biti odstranjene u potpunosti.

Naposljetku je važno istaknuti potrebu za redovitim ponavljanjem opisanog procesa čišćenja srebra jer, bez obzira na vaše higijenske navike i redovito čišćenje, svojstva srebra su takva da će ono uvijek nakon određenog vremenskog razdoblja pocrniti. 

Kožne cipele su vam pune ogrebotina? Evo kako ih jednostavno očistiti koristeći samo jedan proizvod! 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije