Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INFORMATIVNO-EDUKATIVNA AKCIJA HRVATSKE LIGE PROTIV RAKA

Spriječite mučninu i povraćanje uzrokovane kemoterapijom

kemo.jpg
import
10.03.2008.
u 14:53

U Hrvatskoj svake godine preko 20.000 građana oboli od nekog oblika karcinoma, a njihov ukupan broj posljednjih godina stalno se povećava. Oko 70 – 80% oboljelih u nekoj fazi bolesti iskusi mučninu i povraćanje, što značajno pogoršava njihovu kvalitetu života, kao i njihovo zdravlje. Osobito težak problem predstavljaju mučnina i povraćanje uzrokovani liječenjem, najčešće kemoterapijom i/ili zračenjem, ali isto tako i anestezijom za vrijeme operacije.

Upravo ove tegobe bolesnici doživljavaju kao najtežu posljedicu kemoterapije, a poseban im problem predstavljaju odgođeni mučnina i povraćanje koji se javljaju 24 sata nakon primanja kemoterapije, kada je bolesnik već kod kuće bez liječničkog nadzora i njege. Budući da se veliki broj bolesnika u posljednje vrijeme obratio Hrvatskoj ligi protiv raka tražeći savjete i pomoć u prevladavanju problema, Liga je postala svjesna da se o važnosti i načinu njegova rješavanja u medicinskoj i široj društvenoj zajednici znade vrlo malo i da se vrlo malo truda ulaže u pomoć takvim bolesnicima.

Zbog toga je Hrvatska liga protiv raka odlučila pokrenuti nacionalnu informativno-edukativnu akciju Spriječite mučninu i povraćanje uzrokovane kemoterapijom s ciljem podizanja svijesti o postojanju učinkovitog liječenja za sprečavanje mučnina, povraćanja i drugih tegoba koje imaju bolesnici podvrgnuti kemoterapiji i drugim vidovima liječenja zloćudne bolesti. Akcija je namijenjena prije svega bolesnicima sa zloćudnim bolestima i njihovim obiteljima, ali i medicinskoj i široj društvenoj zajednici.

Važno je, kaže se u Hrvatskoj ligi protiv raka, spriječiti mučninu na samom početku, razgovarati s liječnikom s ciljem prepoznavanja problema i njegova liječenja na najbolji mogući način. Danas postoji niz vrlo učinkovitih lijekova koji se nalaze na Listi lijekova HZZO-a, ali i drugih mjera za ublažavanje kemoterapijom uzrokovanih mučnine i povraćanja; poput prilagodbe u prehrani, pravilnog unosa tekućine te prakticiranja relaksirajućih metoda.

Za više informacija o sprečavanju mučnine i povraćanja uzrokovanih kemoterapijom posjetite  www.sprijecite.org.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije