Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez smještaja

Spiritovo sklonište uskoro bi moglo zatvoriti vrata

'skloniste02_nnn_ned_060111'
''
09.01.2011.
u 14:30

Nemamo rezervni smještaj za naše pse, ali neću dati da ih odvedu u neka registrirana skloništa u kojima životinje eutanaziraju, kaže Monika Potočki, predsjednica Udruge Spirit

Sklonište Udruge za zaštitu životinja Spirit u Sesvetama uskoro bi moglo zatvoriti vrata, a gdje će psi koji trenutačno u njemu borave ne zna ni Monika Potočki, predsjednica udruge. 

– Veterinarska inspekcija došla je u Spirit nakon peticije za zatvaranje skloništa koju su potpisali stanovnici okolnih zgrada. Poslikali su i popisali pse, tražili su me dozvole i dokumente, koje vjerojatno nemaju ni registrirana skloništa, a ne moje koje nije registrirano. Dali smo im svu dokumentaciju i podatke o psima i udomljenjima – kaže M. Potočki, otkrivajući i detalje razgovora s inspektorima. 

– Prijetili su mi da će mi oduzeti pse i eutanazirati ih. Niti jednog psa više ne smijem primiti u sklonište, a niti jednog ne smijem dati u sklonište koje nije registrirano. Smijem samo udomljivati – priča Monika Potočki, koja ne zna kako da u tako kratkom vremenu zbrine sve pse koje ima. 

– Dugo već pokušavam pronaći prostor za preseljenje skloništa. Uredila bih ga uz pomoć prijatelja, no grad se oglušio na sve moje molbe. Nisu mi čak željeli izići u susret i omogućiti mi odvoz smeća. Kupujemo i vodu, a dosta novca potrošili smo i na agregat za struju. Sada smo tu samo po danu jer novca nema – kaže gospođa Monika, dodajući da je nedostatke lako pronaći. No, kaže, gdje je ta ista inspekcija kad treba obići registrirana skloništa. U kojima puno toga nije dobro i ne poštuju zakone, a još k tome dobivaju novce. Što je u Spiritu utvrdila inspekcija? 

– Veterinarska inspekcija utvrdila je da je Spirit i odgovorna osoba, Monika Potočki, povrijedila cijeli niz propisa, psi nisu označeni, cijepljeni protiv bjesnoće, zanemareni su s obzirom na njihovo zdravlje, smještaj, ishranu i njegu, volonteri ne vode u dovoljnoj mjeri brigu o hrani i vodi jer nisu u dovoljnoj mjeri prisutni, prostor se ne čisti redovito od izmeta, nema dokaza da se provodi deratizacija, a utvrđena je prisutnost štakora – stoji između ostalog u odgovoru Ministarstva poljoprivrede. Uz rješenje za uklanjanje utvrđenih nepravilnosti određen je i rok za provedbu. Nadalje, u roku 30 dana psi se moraju smjestiti u registrirano sklonište Dumovec, osim pasa koji se udome. Zabranjeno je i daljnje skupljanje napuštenih pasa s područja Grada Zagreba i drugih regija RH. Odluke inspekcije podržat će i Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo – kaže pročelnik Emil Tuk, dr. vet. med. 

U Udruzi Prijatelji životinja smatraju da svi koji se skrbe o životinjama trebaju zadovoljavati uvjete propisane zakonima i pravilnicima. Osuđuju bilo kakvo nanošenje štete životinjama koje ionako pate zbog ljudske neodgovornosti te podržavaju osobnu požrtvovnost zbog zaštite njihova života. No, napuštene životinje nisu problem tzv. ljubitelja životinja i udruga građana već čitave zajednice, ističu. 

M. Potočki ističe da nema rezervni smještaj, odu li psi u Dumovec bit će prekobrojnih. Neki psi su kod nje od prvog dana i teško su udomljivi. Neće dati da ih odvede u skloništa gdje životinje eutanaziraju. 

– Ako treba, lancima ću se vezati za sklonište, a pridružit će mi se mnogi – kaže Monika Potočki, dodajući da bi samo željela da na ulicama nema pasa koji lutaju u potrazi za hranom, štenaca i skotnih kujica.

Pomogla sam svima, nisam okretala glavu

Monika Potočki sklonište je podigla na zemljištu koje joj je ustupio ujak. Gradi ga četiri godine, no nije to hotel za pse. Nisu to ni registrirana skloništa u Hrvatskoj. 

 – Većina njih su nekadašnji VHS-i, koji su preimenovani u skloništa. A uvjeti u njima su puno lošiji od ovih mojih. Obilazila sam ih diljem Hrvatske, psi u njima ugibaju gladni, bolesni, spavaju na betonu koji peru šmrkovima. Upozoravala sam na to i javno, a mnogo pasa dovela sam u Spirit. Liječila sam ih, cijepila i hranila svojim novcem i uz pomoć donatora – kaže M. Potočki, dodajući da nije mogla okretati glavu, pomagala je svima koji su od nje pomoć tražili.  

Za pomoć Spiritu pokrenuta je i peticija, potpisalo ju je više od 1000 ljubitelja životinja. 

Ključne riječi

Komentara 3

NE
nergal
16:25 09.01.2011.

Evo linka na peticiju protiv zatvaranja skloništa: http://www.thepetitionsite.com/1/pomozimo-spiritu-da-zadri-pse/

VI
Vito
08:49 10.01.2011.

Ako imate mogućnosti, pogledajte na kabelskoj televiziji kako to rade u Americi, Engleskoj, Južnoj Africi, Australiji. kućne ljubimce koje ne udome u prvom mjesecu nakon prihvaćanja i \"obrade\", jednostavno ubijaju. Tako štede i vrijeme i novac za one ljubimce kojeje netko želi. To je humanije od zadržavanja i lažne brige o životinjama koje tako zatvorene desetljećima praktički štete svakom \"azilu\" za napuštene kućne ljubimce. Kad budete toga svijesni vidjet će te da će biti puno više i novaca za skloništa i građana koji će udomljavati kućne ljubimce.

RI
Ris
23:15 10.01.2011.

I treba to zatvoriti,ja jesam ljubitelj životinja,ali uvjeti tamo su nemogući. Da nespominjem još i maltretiranje 50 susjeda okolo koji nemogu niti spavati,niti sjediti na svojim terasama od laveža i smrada. Dok zna se iza svega stoji novac koji doticna navodno tamo lijepo okrece.( to je insiderska informacija). Pod krinkom ljubitelja zivotnija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije