Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oprez!

Solarij – sve što trebate znati za očuvanje zdravlja i boje

Solarij
Thinkstock
12.06.2017.
u 13:14

Zbog više negativnih posljedica, solarij se preporučuje u potpunosti izbjegavati, pogotovo za osobe svjetlije puti. Dokazano je da korištenje solarija prije 35. godine života povećava rizik za razvoj melanoma do 70%.

Poznato je da pretjerano izlaganje suncu uzrokuje starenje kože i bore, a pogotovo da može dovesti do melanoma. Štoviše, dokazano je da čak 90% melanoma je uzrokovano UV zračenjem. Promjene na koži, posebice ako redovito odlazite u solarij ili se izlažete suncu tijekom ljeta, nikako ne smijete ignorirati. 

Pretpostavka da solarij nije štetan te da unutarnje izlaganje UV zrakama nije štetno je u potpunosti netočna. Osim toga, UV zrake ubrzavaju starenje kože jer smanjuju proizvodnju kolagena (vezivne tvari u koži) te isušuju kožu, što su jedni od glavnih utjecaja na pojavu bora i sitnih linija.

Zbog više negativnih posljedica, solarij se preporučuje u potpunosti izbjegavati, pogotovo za osobe svjetlije puti. Dokazano je da korištenje solarija prije 35. godine života povećava rizik za razvoj melanoma do 70%.

Ako baš ne možete bez solarija i voljni ste riskirati, koristite kremu sa SPF zaštitom, posebice ako prvi put odlazite u solarij (ili nakon dugog perioda). Krema će spriječiti oštećenje kože i stanica, a vi ćete polagano tamniti.

Savjete za odlazak u solarij i kako brzo pocrniti pročitajte na portalu Kreni zdravo

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije