Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zamjena za mlijeko

Sojino mlijeko štiti jetru od opasnog nakupljanja masnoća

mlijeko
Photos.com
23.04.2012.
u 15:59

Istraživanje je pokazalo da protein iz soje štiti stijenke unutarnjih organa od nakupljanja masnoća, posebice u jetri

Sojino mlijeko nije dobro samo za ljude netolerantne na glukozu, znanstvenici su otkrili da je izvrsno i za jetru. Protein soje 'filtru' ljudskog tijela pomaže pri otklanjanju nakupljenih štetnih masnoća u jetri.

Istraživači s američkog sveučilišta u Illinoisu testirali su sojino mlijeko na mršavim i pretilim štakorima. I dok se kod mršavijih životinja nije vidjela nikakva razlika, ustanovljeno je da je kod pretilih glodavaca soja uzrokovala 20 posto manje nakupljanje masnoća u jetri. Triglicerida, masnoća štetnih za srce, također je bilo manje.

– Gotovo trećina odraslih Amerikanaca ima masnu jetru, mnogi od njih za to ne znaju jer nema vidljivih simptoma. Pretilost je ključni faktor rizika za to stanje. A kad se masnoća akumulira u organu koji nije predviđen za nakupljanje masnoća, njegova se funkcija može ugroziti – kazao je voditelj istraživanja dr. Hong Chen, a prenosi Daily Mail

 

Komentara 1

LI
liliZG
10:38 24.04.2012.

Ne znam dal je to dobra vijest za mene, prisiljena sam piti soju glede netolerancije na glukozu, ali nisam pretila pa time nema neke razlike za moju jetru, ....eto ga..još važem ovu informaciju......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije