Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez greške!

Školski primjer zdravog obroka: Čim se iz pećnice počne širiti miris pečene lokarde svi će odjednom postati gladni

Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan
24.02.2023.
u 07:00

Lokarda je vjerojatno jedna od najzdravijih i cjenovno naprihvatljivijih namirnica koje su nam redovito dostupne. Uostalom, kao i sva druga plava riba. Za ovo jelo birajte malo manje primjerke, oni veći mogli bi onima koji nisu ludi za plavom ribom biti presuhi.

Najbolje je u ribarnici birati lokarde oko 200 grama ili čak i manje, predlaže gastroblogerica Nasja Duplančić čiji nas je recept inspirirao za današnji ručak.

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Lokarde iz pećnice

Sastojci:

  • 4 lokarde (oko 700 g)
  • 4 krumpira srednje veličine
  • 2 luka
  • 2 grančice ružmarina
  • maslinovo ulje
  • 1 dl bijelog vina
  • sol
  • šaka peršinovog lišća

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Priprema:

Lokardama odrežite glave. Prerežite im trbuh po duljini pa izvadite utrobu. Operite ih i osušite papirnatim ručnikom. Na tijelu poprečno nožem zarežite plitko na 2-3 mjesta. Posolite i utrljajte sol po ribi, a u džepiće ubacite malo ružmarina. Krumpir ogulite, operite i narežite tanko oko 3 mm. ovo je bitno zbog toga što mora biti pečen kad i riba. Ako ga narežete debelo, ostat će sirov, a riba će se sasušiti. Posolite i nauljite. Luk narežite na kolutiće. U posudu za pečenje slažite redom, luk, na luk krumpir pa ribu. Češnjeve češnjaka malo zgnječite nožem pa dodajte ribi. Sve još malo pokapajte maslinovim uljem i vinom. Stavite peći u dobro zagrijanu pećnicu na 200 °C oko 30 minuta, dok krumpir nije pečen. Kada je gotovo sve posipajte peršinom. Kod serviranja u zdjelicu ulijte maslinovo ulje i nasjeckani peršin. Tko voli, može dodati ribi.

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije