Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vi pitate

Škola nema pravo prozivati dijete zbog neplaćenog računa za užinu

vrtić, škola
Siniša Kanižaj/PIXSELL
12.04.2011.
u 13:05

Može li se to činiti na taj način? Ne bi li trebali iz tajništva škole nazvati roditelje ili nekako po djetetu poslati opomenu da je jedna rata ostala neplaćena, a ne na ovakav način javno ponižavati i prozivati djecu pred vršnjacima?

Pitanje: Moje dijete u školi jede užinu koju redovito plaćam. No dogodilo se da smo jedan mjesec pogreškom preskočili. Taj je mjesec došla obavijest na način da je oglasna knjiga išla od razreda do razreda, a djeca čiji roditelji nisu platili užinu bila su javno prozvana pred cijelim razredom. Može li se to činiti na taj način? Ne bi li trebali iz tajništva škole nazvati roditelje ili nekako po djetetu poslati opomenu da je jedna rata ostala neplaćena, a ne na ovakav način javno ponižavati i prozivati djecu pred vršnjacima? 

Odgovor: Ovo je krajnje nedopustiv način da škola obavještava roditelje o dugovanju za užinu, objašnjava Tomislav Lončar iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača. Nije sporan dug koji roditelj ima prema školi za prehranu djeteta, nego način na koji je taj dug javno objavljen i za koji je prozvano dijete. To je, tvrdi Lončar, protuzakonito. Postoje drugi načini da se roditelje obavijesti, a nipošto javnim prozivanjem. Roditelji bi o tome trebali izvijestiti ravnateljstvo škole, a potom i Agenciju za zaštitu osobnih podataka. Prigovor Agenciji treba uputiti pismeno i zatražiti da odgovor također bude u pisanom obliku, u kojem je i pouka što učiniti.

Ključne riječi

Komentara 7

OV
over
01:45 13.04.2011.

i takvi ljudi uce djecu?? neka roditelji sada tuze skolu... imat ce im djeca za uzinu do kraja skolovanja.. pa mozda skola drugi put razmisli (ako ima s cime)

FT
Fra tetka
14:43 13.04.2011.

Možda roditelji nemaju daplate topli obrok. Trebala bi uskočiti država sa dotacijama. Najprijedjeci i školstvu a onda za crkvu , šta ostane.

SU
surovi
14:45 12.04.2011.

To je nažalost surova svakodnevnica, gdej nitko ne razmišlja što se dešava u malim dječijim glavama, bitan je smao profit.... A sutra kada neko dijete digne na sebe ruku onda se svi iščuđavaju..... A sve počinje ovakvim glupostima nas odraslih. Trebalo bi sada upravitelja škole i računovodstvo primjereno kaznit pa se takve stvari ne bi više ponavljale, baš kao što se kazni vozača koji ne upali svjetla na autu, ili se vozi na lož-ulje.... Ali očito je upravitelj sveta krava..... ili nečiji rođo....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije