Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Silite dijete da se fotografira s Djedom Božićnjakom? Evo zašto je to totalno krivo

Neki roditelji stalno ignoriraju djetetove strahove, osjećaje i tugu koju izražavaju, ne daju tome pozornost jer su "djeca", to može kod njih stvoriti, kada odrastu, neke određene psihičke probleme.
14. prosinca 2018. u 19:32 1 komentara 598 prikaza
Djed Božićnjak i dijete koje plače
Foto: Getty Images
Pogledajte galeriju 1/2

Fotografiranje cijele obitelji, ili barem djece, s Djedom Božićnjakom, božićna je tradicija koju mnogi neće preskočiti. Čak i ako dijete plače kao "kišna godina" kada ugleda starca s dugom bijelom bradom, neki će roditelji taj trenutak fotografirati za uspomenu.

Iz 1898. Poslala je pismo Djedu Božićnjaku prije 120 godina, i u njemu zatražila ovo...

Ipak, u tome nema ništa "slatko" niti smiješno, složni su stručnjaci. 

"Siliti dijete da sjedi u krilu Djeda Božićnjaka, stranca, kod kojeg se ne osjeća ugodno, nikada nije dobra ideja, " pojašnjava australski liječnik i otac šestero djece dr. Justin Coulson. 

Djed Božićnjak i dijete koje plače
1 / 9

"Prisiljavati dijete da ostane sjediti u krilu stranca iako se ne osjeća ugodno i plače, može se poistovjetiti čak i s bullyingom. Nije vrijedno dijetetu priuštiti traumu zbog jedne fotografije", dodaje za Femail. 

Pojasnio je da takvo ponašanje prema djeci, prisiljavanje da rade nešto što im nije ugodno, može biti problem kod zatomljivanja osjećaja djeteta i na drugim područjima.

Dr Coulson pojašnjava kako jedna ovakva situacija s Djedom Božićnjakom neće ostaviti veliki trag na djetetovom razvoju, no ako se takve situacije ponavljanju, kod djece se stvara mišljenje kako roditeljima nije bitno to kako se oni osjećaju i koje su njihove potrebe.

Neki roditelji stalno ignoriraju djetetove strahove, osjećaje i tugu koju izražavaju, ne daju tome pozornost jer su "djeca", to može kod njih stvoriti, kada odrastu, neke određene psihičke probleme, pojašnjava Coulson.

"Stalno djecu učimo da su voljena i da su sigurna i da brinemo o njima, a onda dođe Božić i gurnemo ih u ruke strancu kojeg se boje i sasvim izignoriramo sve to za vrijeme Božićnih blagdana, " zaključuje.

Pogledajte i video Božićna priča obitelji Salaj 2018

Matija Vuica
Iskroji svoj život
Matija Vuica: Unikati i rad po mjeri nikada neće izaći iz mode

A1 izdvaja za Vas

  • doktorica:

    starije generacije to nisu "morale",kao uostalom ni skupe igračke,pa su "preživjele".