Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JAVNA OBJAVA

Seksualno uznemiravanje nije mobing, gore je od toga

mobbing posao poslodavac
Photos.com
07.03.2012.
u 15:39

Poslodavac mora, po članku 130. Zakona o radu, imenovati povjerenika za zaštitu dostojanstva radnika, što mnogi još nisu učinili.

Svaka četvrta žena u Hrvatskoj iskusila je ili svjedočila nekom od oblika spolne diskriminacije na radnome mjestu. Čak je 37,5% žena bilo izloženo nekom od neželjenih oblika ponašanja, od toga 10,7% najtežim oblicima spolne diskriminacije. Njih 36,6% takvom je ponašanju svjedočilo.

U krizi još gore


Sindikalni su to podaci do kojih se došlo u zajedničkom istraživanju s Uredom pravobraniteljice za ravnopravnost spolova na temelju odgovora 1600 žena. Kriza povećava ugroženost žena na poslu. Više od 90% novozaposlenih radi na određeno vrijeme, istaknula je Jasna A. Petrović, koordinatorica ženskih sindikalnih grupa, koje su uoči Međunarodnog dana žena pokrenule izradu Vodiča za zaštitu dostojanstva žena na radnome mjestu. Vodič je namijenjen sindikalistima i sindikalnim pravnicima, kako bi znali prepoznati spolnu diskriminaciju i što poduzeti kad se dogodi. No to je samo početak.

– Ovo je samo prva etapa, želimo napraviti pravilnik, odnosno kolektivni naputak o tome na koji se način treba raditi sa žrtvom – najavljuje Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Obilježit će tvrtke


Poslodavac mora, po članku 130. Zakona o radu, imenovati povjerenika za zaštitu dostojanstva radnika, što mnogi još nisu učinili.

– Nema tjedna da nam se netko ne javi zbog uznemiravanja na radnome mjestu. Postoje poslodavci koji stvaranjem neprijateljskog okruženja na radnome mjestu nastoje navesti radnika da ode. Na županijskom sudu trenutačno je 30 postupaka diskriminacije, od toga 26 na području rada – navela je sindikalna pravnica Katarina Perković, predsjednica Koordinacije žena HUS-a. Krešimir Sever (NHS) ističe da takve tvrtke treba javno obilježiti.

Komentara 10

MA
mareiaco
15:04 10.03.2012.

Sada je došlo vrime takvo ako nekom želiš napakostit na poslu samo ga prijaviš da te seksualno zlostavlja .Neznam kuda sve ovo vodi.

OS
osica
16:09 07.03.2012.

protiv sam bilo kojeg vida zlostavljanja, na bilo kojoj a pogotovo sekualnoj osnovi) diskiminacije, segregacije .....,, ali čini mi se da je danas na žalost \" mobing u modi\" - \" ne smiješ radniku reći niti da izvršava svoje obvezeeze - \"već je to mobing\", jer njemu se jednostavno ne radi za tako malu plaću - znate onu : \"nitko me ne može tako malo platiti kako ja mogu malo raditi\". Ja sam za prava radnika, maksimalna ali i za obaveze radnika. Često puta mi bi samo prava . Nisam poslodavac, neki puta ih žalim...

MA
markopvz
15:57 07.03.2012.

a kaj je sa spolnom diskriminacijom muskaraca????zasto se o tome ne pise,isto kao i o zlostavljanju muskaraca???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije