Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mjesečarenje

Seksomnija ili silovanje u snu nije zločin!?

hrkanje
05.11.2010.
u 17:38

Termin koji su skovali kanadski znanstvenici izaziva prijepore, ali oslobađajuće presude, koje u svijetu nisu rijetkost

Stanoviti Darren Greenwood slobodan poput ptice išetao se sa suđenja na Kraljevskom sudu u Essexu nakon što je oslobođen optužbe za silovanje mlade djevojke. Odvjetnik 33-godišnjeg stolara svojeg je klijenta obranio prilično bizarnom dijagnozom – seksomnije! U prijevodu, čovjek je bludno zgriješio mjesečareći, posve nesvjestan svojih postupaka, što je sud prihvatio uz objašnjenje da optuženi “nije imao nikakve spoznaje o svome činu ni svjesne kontrole svojih akcija”. Dakako, sve to na užas žrtve, 21-godišnje djevojke koja je, istina, na tulumu u njegovu stanu odlučila “prileći” s gazdom, u nadi da će na tome i stati. Očito nije, pa se nemalo iznenadila nakon buđenja, ali isto tvrdi i mjesečar.

Oslobađajuće presude

Seksomnija, termin koji su prije nekoliko godina skovali kanadski znanstvenici s klinike za poremećaje spavanja, i dalje izaziva prijepore stručnjaka, no oslobađajuće presude poput najnovije iz Essexa sudska praksa poznaje otprije. Prvi poznati slučaj obrane seksomnijom zabilježen je u Torontu 2005., a odonda su, prema pisanju Daily Maila, bila još tri slična slučaja u Engleskoj i jedan u Irskoj. Neki od njih završili su oslobađajućom presudom.

Suprotstavljene teorije

Među brojnim znanstvenicima postoji suglasnost da je seksomnija vrsta tzv. automatizma, stanja u kojem netko može izići u šetnju, “pobrstiti” hladnjak, pa čak i sjesti u automobil u potpunoj nesvijesti. Budući da je riječ o prilično složenim radnjama, je li to uopće moguće? Colin Espie, znanstvenik sa Sveučilišta Glasgow, tvrdi da je jest.

 – Akcija koju netko poduzima u stadiju automatizma ne može podlijegati odgovornosti – kaže.

 Istodobno, prilično su glasni i protivnici ovih teorija.

 – Ljudi mogu mjesečariti i činiti neobične stvari u snu, ali to su u pravilu jednostavne radnje. Iznimno je teško u snu izvesti tako složenu radnju poput silovanja – kaže britanski psihijatar Cosmo Hallstrom.

Dr. Arbanas: To je moguće

Dr. Goran Arbanas, poznati psihijatar i seksualni terapeut, otkriva da se dosad u svojoj praksi s hrvatskim pacijentima nije susreo s terminom seksomnije, a prema oslobađajućim presudama zahvaljujući toj dijagnozi prilično je skeptičan.

– Teoretski je moguće dobiti erekciju u snu i leći na ženu. Otprije je poznato da se u snu može hodati i da su radnje tijekom tog procesa automatizirane, ali silovati? Ne vjerujem u to. Premda su počinitelji tih djela oslobođeni optužbi, siguran sam da ih ne puštaju samo tako na cestu. Oni su ipak počinili ta djela u nesvjesnom stanju pa im se mora propisati mjera obveznog liječenja, često dulja od zatvorske kazne.

Ključne riječi

Komentara 10

KE
keewee23
22:43 05.11.2010.

uf, mogo je i nekog pedera naguzit,.. ima srece,..

KI
kiki29
17:48 05.11.2010.

Ideš beba, mala je odlučila prileći s gazdom....i kaj sad hoće.....pa prilegla je----

RE
real
22:22 05.11.2010.

gluposti... osoba u takvom stanju ne može silovati budnu osobu...znači dolazi u obzir samo ako obe osobe spavaju u istom krevetu i to razodjeveni... znači spremni za sex !! i oboje u takvom neodgovornom stanju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije