Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Ljubav & veze

Seksomnija ili silovanje u snu nije zločin!?

Termin koji su skovali kanadski znanstvenici izaziva prijepore, ali oslobađajuće presude, koje u svijetu nisu rijetkost
05. studenoga 2010. u 17:38 10 komentara 66 prikaza
hrkanje

Stanoviti Darren Greenwood slobodan poput ptice išetao se sa suđenja na Kraljevskom sudu u Essexu nakon što je oslobođen optužbe za silovanje mlade djevojke. Odvjetnik 33-godišnjeg stolara svojeg je klijenta obranio prilično bizarnom dijagnozom – seksomnije! U prijevodu, čovjek je bludno zgriješio mjesečareći, posve nesvjestan svojih postupaka, što je sud prihvatio uz objašnjenje da optuženi “nije imao nikakve spoznaje o svome činu ni svjesne kontrole svojih akcija”. Dakako, sve to na užas žrtve, 21-godišnje djevojke koja je, istina, na tulumu u njegovu stanu odlučila “prileći” s gazdom, u nadi da će na tome i stati. Očito nije, pa se nemalo iznenadila nakon buđenja, ali isto tvrdi i mjesečar.

Oslobađajuće presude

Seksomnija, termin koji su prije nekoliko godina skovali kanadski znanstvenici s klinike za poremećaje spavanja, i dalje izaziva prijepore stručnjaka, no oslobađajuće presude poput najnovije iz Essexa sudska praksa poznaje otprije. Prvi poznati slučaj obrane seksomnijom zabilježen je u Torontu 2005., a odonda su, prema pisanju Daily Maila, bila još tri slična slučaja u Engleskoj i jedan u Irskoj. Neki od njih završili su oslobađajućom presudom.

Suprotstavljene teorije

Među brojnim znanstvenicima postoji suglasnost da je seksomnija vrsta tzv. automatizma, stanja u kojem netko može izići u šetnju, “pobrstiti” hladnjak, pa čak i sjesti u automobil u potpunoj nesvijesti. Budući da je riječ o prilično složenim radnjama, je li to uopće moguće? Colin Espie, znanstvenik sa Sveučilišta Glasgow, tvrdi da je jest.

 – Akcija koju netko poduzima u stadiju automatizma ne može podlijegati odgovornosti – kaže.

 Istodobno, prilično su glasni i protivnici ovih teorija.

 – Ljudi mogu mjesečariti i činiti neobične stvari u snu, ali to su u pravilu jednostavne radnje. Iznimno je teško u snu izvesti tako složenu radnju poput silovanja – kaže britanski psihijatar Cosmo Hallstrom.

Dr. Arbanas: To je moguće

Dr. Goran Arbanas, poznati psihijatar i seksualni terapeut, otkriva da se dosad u svojoj praksi s hrvatskim pacijentima nije susreo s terminom seksomnije, a prema oslobađajućim presudama zahvaljujući toj dijagnozi prilično je skeptičan.

– Teoretski je moguće dobiti erekciju u snu i leći na ženu. Otprije je poznato da se u snu može hodati i da su radnje tijekom tog procesa automatizirane, ali silovati? Ne vjerujem u to. Premda su počinitelji tih djela oslobođeni optužbi, siguran sam da ih ne puštaju samo tako na cestu. Oni su ipak počinili ta djela u nesvjesnom stanju pa im se mora propisati mjera obveznog liječenja, često dulja od zatvorske kazne.

Wienerberger
NOVA GENERACIJA GRADNJE
Od 2021. godine svi novoizgrađeni objekti morat će zadovoljavati standarde gotovo nula energetske učinkovitosti
  • keewee23:

    uf, mogo je i nekog pedera naguzit,.. ima srece,..

  • kiki29:

    Ideš beba, mala je odlučila prileći s gazdom....i kaj sad hoće.....pa prilegla je----

  • real:

    gluposti... osoba u takvom stanju ne može silovati budnu osobu...znači dolazi u obzir samo ako obe osobe spavaju u istom krevetu i to razodjeveni... znači spremni za sex !! i oboje u takvom neodgovornom stanju...