Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otkriven odgovor

Seks nakon poroda: Postaje li bolje ili gore?

Pexels
23.11.2023.
u 20:40

Porod izmori, a čak i da imate želju, tijelu je potreban odmor.

Rijetki novopečeni roditelji očekuju da će im seksualni život biti na istoj razini kao i prije. Premalo sna vrlo često stavlja seks u drugi plan, a odmor u najvažniji. U prvih nekoliko tjedana života s bebom, spolni odnos najčešće ženama ni ne pada na pamet, piše Health

Porod izmori, a čak i da imate želju, tijelu je potreban odmor. Koliko dugo treba čekati ovisi isključivo od osobe do osobe. Bitno je naglasiti da, unatoč uvriježenom klišeju, seks nije zabranjen ili zaboravljen s dolaskom bebe.  U istraživanju koje je provela tvrtka Peanut čak 73 posto majki tvrdi da uživa u postpartumskim seksualnim odnosima, a četvrtina ispitanih tvrdi da je seks nakon poroda neusporedivo bolji. 

VEZANI ČLANCI:

Na tisuću žena u dobi od 22 godine do 37 godina većina ih je potvrdila da je umor glavni razlog za izbjegavanje seksualnog odnosa, a čak 61 posto novopečenih mama želi češće voditi ljubav s partnerom.  Četvrtina je priznala da je s partnerom pod plahtama jednom tjedno, a 30 posto ispitanih seksa se dva do tri puta tjedno. Međutim, mali postotak od 9 posto ljubav vodi više od tri puta tjedno. 

Rezultati su pokazali i da žene rado stupaju u seksualne odnose unutar nekoliko mjeseci od poroda, ali isto tako i da su im emocije uzburkane pa je čak 60 posto priznalo da ih je strah ponovnog upuštanja u seksualne odnose.  Najčešće je u pitanju strah od boli, a na njega se žali 36 posto ispitanih žena. 

Uzroci boli post-partumskog seksa su: 

  • niske razine estrogena
  • problemi s zacijeljivanjem
  • spazam mišića

Ginekologinja Jen Gunter za Mother.ly objašnjava kako je ključno voditi iskren razgovor s partnerom.  "Najbitnije je da seks ne bi trebao biti bolan. Ako boli, tijelo vam govori da još nije spremno. "

Istraživanje pokazalo: Postoji veza između seksa i boljeg pamćenja!

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije