Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ma jel' to moguće?

San svakog čokoladoljupca: Čokolada je izvrsna protiv kašlja

'cokolada-kockice-large'
Arhiva VL
10.12.2012.
u 10:50

Osim dva reda čokolade na dan, kod kašlja može pomoći i topli kakao pred spavanje...

Kemijska supstanca nazvana teobromin iz kakaa izvrsno je rješenje protiv upornog kašlja, pa muči li vas kašljucanje, britanski znanstvenici preporučuju konzumaciju jednog do dva reda čokolade dnevno.

Studija klinike Hull na 300 pacijenata s kroničnim kašljem pokazala je da oni koji su dva tjedna uzimali teobromin u dozi od 1000 mg ublažili su simptome ove boljke za 60 posto. Najbolje je konzumirati crnu čokoladu, po mogućnosti nezaslađenu jer ona sadržava oko 450 mg teobromina u preporučenoj dnevnoj dozi od 30 grama, dok tamna, ali zaslađena sadržava 150 mg, a mliječna svega 60 mg na 30 grama.

No isto tako znanstvenici upozoravaju da čokolada ipak nije lijek jer jednom kad se tretman završi, simptomi ponovno izlaze na vidjelo. Prijašnje su studije Nacionalnog Heart and Lung Institute pokazale da teobromin blokira djelovanje senzornih živaca koji potiču refleks kašljanja.

Podaci govore da svaki dvanaesti čovjek pati od kroničnog kašlja koji ga ometa u dnevnim aktivnostima, stoga uživanje u čokoladi može pomoći, ali nemojte pretjerivati i pripazite da vam dodatne kalorije ne stvore novi problem – nepotrebne kilograme. Voditelj studije Alyn Morice istaknuo je da je najbolji odabir crna čokolada, koja donosi i najmanji rizik od pretilosti kao nuspojave "slatke" terapije, prenosi Daily Mail.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije