Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOŠA PREHRANA

Samo nekoliko dana uživanja u brzoj hrani utječe na težinu

fast food
Pixsell
26.08.2010.
u 14:02

Poželite li čokoladom zaliječiti slomljeno srce ili pak fast foodom umanjiti stres na poslu, radije razmislite dva puta.

Možda će ovisnici o brzoj hrani sljedeću pretpostavku bez razmišljanja odbaciti kao nemoguću, no švedski znanstvenici tvrde da čak i kratko razdoblje uživanja u takozvanoj "junk" hrani može utjecati na to da tijelo postane sklonije taloženju kilograma još nekoliko godina nakon toga.

Poželite li dakle čokoladom ili sladoledom zaliječiti slomljeno srce ili pak fast foodom umanjiti stres na poslu, radije razmislite dva puta.

U istraživanju je tako sudjelovalo osamnaest mršavih, zdravih i aktivnih muškaraca i žena koji su za ispitnog razdoblja u mjesec dana udvostručili unos kalorija. Volonteri su tako jeli minimalno dva brza obroka dnevno i vrlo malo vremena posvećivali rekreaciji. Ostatak grupe nastavio je normalno funkcionirati kao i do tada.

Prva je grupa dobila na tjelesnoj težini, a čak ni šest mjeseci kasnije nisu se uspjeli riješiti dodatnih kilograma, da bi dvije i pol godine kasnije bili još nekoliko kilograma teži nego na početku eksperimenta, objavljeno je u časopisu Nutrition & Metabolism.

- Promjene u tjelesnoj težini bile su veće od očekivanih, što nas dovodi do zaključka da čak i kratke promjene u prehrambenim navikama mogu imati odgođeni utjecaj na zdravlje - zaključila je dr. Asa Ernersson sa Sveučilišta Linkoping.

Ono što još nije u potpunosti jasno je zašto nezdrava prehrana ima takav dugoročni utjecaj, no postoji mogućnost da dolazi do psiholoških promjena zbog kojih je osobi teže kasnije izgubiti i zadržati željenu težinu.

Komentara 1

Avatar _Hedon_
_Hedon_
03:51 28.08.2010.

Ma jest cu sta ja hocu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije