Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rekreacija

Sad je pravo vrijeme da se uključite u svijet trčanja

Atletski klub Forca
Foto: Promo
1/5
13.09.2018.
u 10:01

Atletski klub Forca iz Zagreba okuplja oko 200 rekreativaca, a dva puta godišnje otvara svoja vrata početnicima kako bi se uključili u svijet trčanja i kroz školu trčanja

Proljeće je godišnja doba kada većina nas razmišlja o uključivanju u neku rekreativnu aktivnost. Na proljeće se budimo iz „zimskog sna“ i do ljeta se želimo vratiti u formu, no jesen je zapravo puno bolje vrijeme za započeti s vježbanjem. Poslije ljeta smo svi u dosta boljoj kondiciji nego nakon zime. U ljetnim mjesecima smo se više kretali, bili smo više na zraku, uz more, u prirodi i šteta bi bila to ne iskoristiti za nastavak aktivnog života.

Rekreativno trčanje je u svijetu broj jedan rekreativna aktivnost već skoro 50 godina, a i Hrvatska polako dostiže te trendove pa u parkovima, na nasipima, ulicama i uz more možete vidjeti sve više trkačica i trkača. U većim gradovima, a pogotovo u Zagrebu, ima i niz klubova i organiziranih grupa trkača koje okupljaju veliki broj rekreativaca, a neki od njih povremeno organiziraju programe namijenjene potpunim početnicima, takozvane „škole trčanja“. Jedan od takvih klubova je i Atletski klub Forca iz Zagreba koji okuplja oko 200 rekreativaca, a dva puta godišnje otvara svoja vrata početnicima kako bi se uključili u svijet trčanja i kroz školu trčanja zavoljeli ovu prekrasnu rekreativnu aktivnost. Bilo kakva aktivnost ima niz dobrobiti za naše psiho-fizičko zdravlje, a trčanje svakako prednjači u tome. Odvija se na otvorenom, potiče niz procesa koji pozitivno utječu na regulaciju kolesterola, šećera u krvi, krvnog tlaka, tjelesne težine, rada žlijezda...

Foto: Promo

A trčeći u grupi upoznajemo i nove ljude koji dijele iste interese kao i mi pa možemo reći da trčanje pruža i neku socijalnu komponentu iako je samo natjecateljsko trčanje individualni sport. Trčanje je i vrlo pristupačno i relativno jeftino u odnosu na neke druge aktivnosti koje zahtijevaju puno skuplju opremu i rekvizite, jer trčati možemo praktički svugdje, a sve što nam treba su dobre tenisice i adekvatna odjeća.

Škola trčanja Forca je po mnogočemu najbolja škola trčanja u Zagrebu, a ono po čemu se ističe je ekipa vrlo kvalitetnih trkačica i trkača predvođenih trenerom Goranom Murićem, prof. kineziologije, koji će vas postupno i sustavno uvesti u svijet trčanja, bez većih stresova koji mogu uzrokovati ozljede, tako da ćete vrlo brzo zavoljeti trčanje i zadržati se u njemu dugi niz godina. AK Forca postoji već pet i pol godina i upravo su raspisali prijave za 11. generaciju škole trčanja koju organiziraju. U tih pet godina svoje prve korake u klubu je napravilo nekoliko stotina trkačica i trkača, većina njih trči i dalje, a klub se može pohvaliti da u svojim redovima ima državne reprezentativce i prvake, te više od 100 članova kluba koji su istrčali maraton. I većina je krenula upravo kroz školu trčanja. Trener Goran naglašava kako utrke nisu ni prioritet, a pogotovo ne imperativ, kada se upisuje u školu trčanja, no utrka je u Hrvatskoj sve više i sve su dostupnije, a na njima nastupa veliki broj rekreativaca pa odlazak na utrku dođe prirodnim putem.

Foto: Promo

Treneri su tu da vas usmjere kada otići na prvu utrku, kako ju istrčati, a vrlo često i trče s polaznicima njihove prve utrke. Plan treninga je koncipiran tako da iz treninga u trening napredujete. Na početku se taj napredak mjeri u minutama koje možete pretrčati u komadu bez stajanja, a kasnije u kilometrima i tempu/brzini trčanja. Treba napomenuti kako su treninzi prilagođeni potpunim početnicima i da se na prvim treninzima uglavnom trči nekoliko puta po 1-2min, nakon nekoliko uvodnih tjedana polaznici se podijele u nekoliko „jakosnih“ grupa koje dalje napreduju svaka u svom tempu. Zajedničko svim grupama je da uz pomoć voditelja, koji je uz njih na svakom treningu, nakon nekog vremena dođu do 10 pretrčanih minuta u komadu, zatim pola sata, a oni ambiciozniji se ne zaustavljaju na tome, već postupno povećavaju pretrčane kilometre i nakon 6-7 mjeseci jedan dio polaznika škole trčanja uspije istrčati polumaraton (21,1km).

Treninzi Škole trčanja Forca odvijaju se na Savskom nasipu, a ono po čemu je posebna ova škola trčanja je da svojim članovima nudi popodnevne i jutarnje termine. Tako se isti trening može odraditi ponedjeljkom poslijepodne (18:30h) ili utorkom ujutro (8:00h), kao i srijedom poslijepodne i četvrtkom ujutro, a treći trening u tjednu je subotom u 10:00h. Na ovaj način se kontinuitet omogućava i onima koji rade u turnusima, isto ako i studentima i učenicima koji imaju nastavu jedan tjedan ujutro i jedan poslijepodne, a ima i onih koji zbog svojih obveza mogu trenirati samo u jutarnjim satima.

Foto: Promo

Uređenjem Savskog nasipa od Savskog mosta do Mosta Mladosti dobili smo 4km osvijetljenih staza za trčanje na sjevernoj i južnoj strani nasipa tako da se trčanjem nesmetano možemo baviti i u zimskim mjesecima kada su dani kraći i mrak padne kad završavate s poslom. A zime u Zagrebu više nisu oštre kao nekada tako da se trčati može tokom cijele godine, čak je i puno lakše na blagim minusima nego na ljetnim vrućinama. I kad padne malo snijega to trčanju daje jednu posebnu draž i dimenziju i samo trčanje zna postati vrlo romantično.

Foto: Promo

U Forcinoj školi trčanja osim trkačkih treninga nude se i vježbe snage s ciljem što uspješnije prevencije povreda, a jednom mjesečno organiziraju izlete na Medvednicu. Mjesečna članarina je 150kn, a ona obuhvaća sve ove treninge i aktivnosti. Trkačice i trkači se okupljaju u prostorijama VK Zagreb u Veslačkoj ulici gdje imaju na raspolaganju grijane svlačionice s tuševima i prostor za druženje prije i poslije treninga. Stoga ako želite (p)ostati aktivni i učiniti nešto dobro za sebe, požurite na stranice Atletskog kluba Forca i prijavite se za jesensko – zimsku školu trčanja koja počinje već 17. rujna 2018. godine. Više detalja i prijavni obrazac možete naći ovdje.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije