Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
komercijalni potencijal

Ronna – hrvatski robot za operacije mozga

17.03.2015., Zagreb - Fakultet strojarstva i brodogradnje, tim koji radi robota za operacije na mozgu.  Photo: Anto Magzan/PIXSELL
24.03.2015.
u 15:48

Počinje kliničko ispitivanje u operacijskoj dvorani, a 3,7 milijuna kuna, koliko će ono stajati, stiglo je iz Europskog fonda za regionalni razvoj

U Kliničkoj bolnici Dubrava u ovoj će se godini obaviti više operacija mozga u kojima će neurokirurgu asistirati i Ronna – robotska neuronavigacija.

Riječ je o robotskom sustavu koji tim stručnjaka s Fakulteta strojarstva i brodogradnje razvija već pet godina, a za koji su nedavno dobili i 3,7 milijuna kuna od Europskog fonda za regionalni razvoj, među ostalim i za klinička ispitivanja.

Navođenje kirurga

Kad projekt bude gotov, Ronna će tijekom operacija navoditi kirurga, no druga generacija robota trebala bi pomoći neurokirurzima pri obavljanju operativnih zahvata, čime bi se smanjila trauma pacijenta i skratio njihov oporavak. No, do toga je, kaže profesor Bojan Jerbić, voditelj tima, još dug put.

– Robotika u medicini nije novost, ali naš je pristup ipak originalan. Željeli smo primijeniti jeftine, serijski proizvedene, robote opće namjene koji ne mogu izravno zadovoljiti visoke kirurške zahtjeve preciznosti. Putem originalnih upravljačkih modela učinili smo ih inteligentnima. odnosno da imaju sposobnost ispravljanja vlastite nesavršenosti – kaže profesor Jerbić, koji je na ideju da izradi Ronnu došao zajedno sa svojih dvoje prijatelja, profesorom Gojkom Nikolićem, utemeljiteljem automatike u Hrvatskoj, i jednim od vodećih neurokirurga u Europi Darkom Chudyjem.

Robotika u medicini nije novost, ali naš je pristup originalan, jer mikoristimo serijski proizvedene robote opće namjene

Prof. Bojan Jerbić

A Ronna je sada konačno spremna i za testiranje u operacijskoj dvorani.

– Etičko povjerenstvo KB-a Dubrave i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dopustilo je početak kliničkog ispitivanja u kojem će se provjeravati dosadašnji način operacija. Ove operacije pripadaju jednostavnijim postupcima u neurokirurgiji. Tijekom svih postupaka neurokirurg će, uz pomoć do sada upotrebljavane tehnike, provjeravati svaki korak robotski asistiranog zahvata – kaže neurokirurg Darko Chudy.

Informirani pacijenti

Na koliko će točno operacija robot asistirati u KB-u Dubrava za vrijeme kliničkih ispitivanja, trenutačno je teško reći. No, ono što je sigurno, kaže dr. Chudy, jest da će svaki pacijent koji je kandidat za takvu vrstu operacije biti pismeno informiran o svim mogućim rizicima, ali i očekivanim uspjesima zahvata.

– Robot ne može preuzeti onaj dio operacije gdje je čovjek, neurokirurg u bitnoj prednosti zbog trenutačnog odlučivanja o strategiji operacije kao i snalaženju u očekivanoj ili neočekivanoj komplikaciji. Dio je to sposobnosti našeg mozga da bude kreativan. Robot će biti točniji na submilimetarskoj razini, što nije moguće ljudskom oku, jednostavan primjer za to jest točnije određivanje položaja neuroanatomskih struktura unutar ljudske lubanje – objašnjava dr. Chudy.

>>Ne biste ni pomislili, ali ovo su uzroci zbog kojih možete gubiti pamćenje

Komentara 1

CL
classicear
07:31 25.03.2015.

Izvrsni stručnjaci! Ovo su postignuća koja se trebaju slaviti. Nadam se da je pred projektom svijetla budućnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije