Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrijeme s djecom

Roditeljski dopust povećan na čak 90 dana

Househusband with Baby Multi-Tasking
03.06.2015.
u 14:43

80% plaće dobivaju očevi u Švedskoj tijekom roditeljskog dopusta

Kada je o rodi(te)ljskim dopustima riječ, Švedska bi se svakako mogla nazvati obećanom zemljom.

To dokazuje i najnoviji propis koji na snagu stupa početkom iduće godine a po kojem će očevi dobiti dodatnih mjesec dana plaćenog roditeljskog dopusta, što u praksi znači da će osim majki uz dijete tijekom njegova odrastanja puna tri mjeseca moći biti i očevi.

Gotovo 90% Šveđana koristi i sadašnje mogućnosti vezane uz rodiljske i roditeljske dopuste koje im je omogućio tamošnji zakon, prema kojemu roditelji dobivaju do 480 dana rodi(te)ljskog dopusta kada im se rodi dijete ili ga posvoje, od čega im se 390 dana plaća 80 posto plaće.

U dosadašnjem zakonu za očeve je bilo rezervirano 60 dana, a novim prijedlogom zakona taj će se broj povećati na 90 dana. Zanimljivo je i da se rodi(te)ljski dopust može koristiti dok dijete ne navrši osam godina, a sa svakom prinovom u obitelji povećava se i broj dana plaćenog dopusta. Roditelji imaju i zakonsko pravo na skraćeno radno vrijeme i do 25 posto do djetetove osme godine, a obitelji sa slabijim primanjima dobivaju i oko 100 eura po djetetu do njegove 16. godine.

>>Tate žele biti s djetetom, a ostaju uz njega samo kada žena bolje zarađuje

Komentara 2

QW
qwas33333
21:28 04.06.2015.

kod nas dobiješ otkaz pa si slobodan kolko oćeš.

AR
arf
22:26 04.06.2015.

E ova ti je prava baš tako.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije