Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Roditelji, znate li da postoji cjepivo koje štiti vaše dijete od raka?

Cijepljenje
Foto: Shutterstock
1/2
25.11.2019.
u 11:56

Rezultati istraživana pokazuju da svaki treći roditelj nikad nije čuo da je u Hrvatskoj dostupno besplatno cijepljenje protiv HPV-a za učenike i učenice osmih razreda osnovne škole

Infekcija humanim papilom virusom (HPV) glavni je uzročnik raka vrata maternice, ali i ostalih 6 vrsta raka – raka rodnice, stidnice, penisa, anusa, grla i ždrijela te spolnih bradavica kod žena i muškaraca. Unatoč tome što je ovo 12. godina otkako je u Hrvatskoj dostupno cjepivo koje u velikoj mjeri umanjuje vjerojatnost obolijevanja od bolesti uzrokovanih infekcijama HPV-a, interes za cijepljenjem je izrazito nizak.

Upravo to pokazuju rezultati Istraživanja o stavovima i informiranosti roditelja o spolnom zdravlju i rizicima za HPV infekciju koje su proveli Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo, Povjerenstvo za prevenciju infekcija HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti, u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“. U istraživanju je sudjelovalo 500 roditelja djece u dobi do 18 godina, a rezultati su pokazali da svaki drugi roditelj ne zna da HPV može uzrokovati čak 6 vrsta raka. Uz to, samo se oko polovina ispitanika informirala o infekciji HPV-om kod svog liječnika, ginekologa ili školskog liječnika.

Rezultati istraživanja nedvojbeno pokazuju da je informiranost javnosti još uvijek niska. Stoga je nužno educirati javnost, prvenstveno roditelje, o mogućnostima prevencije te posljedicama bolesti uzrokovanih HPV-om, kako bi mogli donositi informirane odluke o zaštiti svoje djece.

Foto: Shutterstock

„Rezultati istraživana pokazuju da svaki treći roditelj nikad nije čuo da je u Hrvatskoj dostupno besplatno cijepljenje protiv HPV-a za učenike i učenice osmih razreda osnovne škole. Stoga svim aktivnostima koje provodi naš Ured nastojimo osvijestiti i educirati roditelje da postoji učinkovita preventivna metoda te da se njihova djeca nikada ne moraju suočiti s opakim posljedicama infekcije HPV-om. Što se tiče procijepljenosti, situacija je povoljnija u Gradu Zagrebu u odnosu na druge krajeve Hrvatske budući da već 12. godinu zaredom ulažemo u edukaciju i informiranje javnosti, a tako ćemo nastaviti i u budućnosti“, istaknula je Mirela Šentija-Knežević, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i koordinatorica Programa u razdoblju od 2008. do 2019. godine.

Do sada je u gradu Zagrebu cijepljeno 5631 djevojčica i dječaka osmih razreda osnovne škole, dok je interes za cijepljenjem u školskoj godini 2018./2019. gotovo udvostručen u odnosu na godinu ranije te obuhvaća 32 % učenica i učenika 8. razreda.

„Napominjemo kako je cijepljenje protiv infekcija uzrokovanim HPV-om u Hrvatskoj besplatno, dobrovoljno i dostupno tijekom cijele školske godine za učenice i učenike 8. razreda. Ovisno o raspoloživosti cjepiva, a najdulje do kraja 2019. godine, omogućeno je i besplatno za sve osobe do 25. godine“, istaknula je Tatjana Petričević Vidović, dr. med, specijalist školske i adolescentne medicine te voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar” te naglasila kako nema razloga za strah kada je u pitanju sigurnost cjepiva. Najčešće zabilježene nuspojave cjepiva su lokalne reakcije na mjestu uboda, osjetljivost i bol koja spontano nestaje te kratkotrajni i blagi opći simptomi.

Više informacija o HPV-u te popis nadležnih školskih/studentskih ambulanta Službe za školsku i adolescentnu medicinu NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ možete pronaći ovdje.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije