Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Ustavni sud odlučio: Djecu morate cijepiti

Argumenti za odluku: Pravo djeteta na zdravlje više je od prava roditelja na (pogrešan) izbor.
26. ožujka 2014. u 12:00 209 komentara 100303 prikaza
cijepljenje
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Samostalna odluka roditelja hoće li cijepiti svoju djecu nije njihovo ustavno pravo te je obveza cijepljenja u skladu sa zakonom i Ustavom, utvrdio je Ustavni sud svojim rješenjem kojim je odbio prijedlog ocjene ustavnosti obvezne imunizacije djece. Prijedlog je podnio bračni par Gašprotić iz Gračišća i udruga Život ili cijepljenje iz Zagreba.

Rijetke komplikacije

Obveza cijepljenja posljednjih je mjeseci iznimno osjetljiva tema u javnosti, osobito nakon niza prijava štetnih posljedica na zdravlje djece. Da su neka od obveznih cjepiva u Hrvatskoj pokazala značajne negativne učinke, naveli su i predlagatelji kao argument Ustavnom sudu. Nadalje, pozvali su se i na slučaj Soile Lautsi protiv države Italije, kojim su iz talijanskih školskih učionica uklonjena raspela jer je Europski sud za ljudska prava utvrdio da se križem u učionici krši pravo roditelja da odgajaju djecu prema vlastitim uvjerenjima.

Obvezna imunizacija u Hrvatskoj krši upravo to pravo roditelja – pravo da odgajaju djecu prema vlastitim uvjerenjima, smatraju predlagatelji, koji su kao argument naveli i diskriminaciju necijepljene djece jer se ne mogu upisati u vrtić ili školu. Država ne jamči građanima da nakon cijepljenja neće obolijevati od bolesti protiv kojih su se morali cijepiti, a istodobno nameće i sankcionira isto to cijepljenje. Protuzakonita je to praksa koju su predlagatelji naveli Ustavnom sudu, ali i koja se često kao kontroverzna ističe u javnosti.

Preuzimanje odgovornosti za eventualne posljedice jedan je od čestih javnih zahtjeva u borbi protiv obveze cijepljenja. Ustavni sud zatražio je i mišljenje Vlade te Ministarstva zdravlja koji su, kako stoji u rješenju, istaknuli da je aktivna imunizacija najdjelotvornija i najsigurnija mjera u sprečavanju infektivnih bolesti, koje su najčešće u dječjoj dobi, kada su biološki obrambeni mehanizmi najslabije razvijeni. Što se tiče komplikacija od cijepljenja, s tih su adresa Sudu dostavili da se “kliničke popratne pojave javljaju vrlo rijetko, najčešće lokalno u obliku crvenila i bolnog otoka”.

U konačnici, Ustavni sud prijedlog je odbacio i u odluci uvažio stav Ministarstva zdravlja da je “pravo djeteta na zdravlje više od prava roditelja na (pogrešan) izbor”. Pravom djece na zdravlje Sud smatra i odbijanje upisa necijepljene djece u vrtić i školu.

Čeka se javna rasprava

Radi zaštite svoje djece bračni par Gašprotić nije htio komentirati sudsku odluku. Iz Ministarstva zdravlja su pak odgovorili da se i dalje priprema javna rasprava o toj temi. U tijeku je prikupljanje stavova stručnih društava Hrvatskog liječničkog zbora, javnu raspravu priprema Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a cilj je da se ona provede u najskorije vrijeme, piše u odgovoru Ministarstva.

>>Strah za djecu: Zagrepčani ne žele cijepiti kćeri protiv HPV-a

>>Ukida se obveza cijepljenja, izbor roditeljima?

Dr. Sunara: Ova je odluka na štetu svih građana

Odluka Ustavnog suda donesena je na temelju pretpostavki o štetnosti cijepljenja, a o bitnim pitanjima, kao što je neusklađenost s međunarodnim konvencijama, nije se odlučivalo. Ustavni sud Konvenciju o pravima djeteta tumačio je suprotno od razvijenih zemalja. Ima još mnogo argumenata. Borimo se dokazati da se krše ustavna ljudska prava. Odluka je na štetu građanima i svima nama – rekla je mr. sc. Đula Rušinović Sunara, šefica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

UBOJSTVO IZ 2019.
Mladić je ubio djeda pa tijelo sakrio u šumu, ostatke tražili i lovci. Ubojica poznat zbog krađa i droge
Životno osiguranje
DODATNA ZAŠTITA
Nakon smrti oca uspjeli smo spasiti obiteljski posao zahvaljujući njegovoj brizi za našu budućnost
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • stomugromova:

  Djeca se moraju cijepiti,ali ne sa kojekakvim cjepivima bez deklaracije i sa cjepivima koja nisu dovoljno testirana na štetne nuspojave.Nažalost,imali smo zavidnu ustanovu za proizvodnju cijepiva ( Imunološki Zavod),koja je uništena radi interesa koji nisu interesi hrvatskih građana.današnje farmakološke multikorporacije ... prikaži još!e u vlasništvu Rothschilda,Rockfellera itd. imaju u cjepivima skrivenu agednu depopulacije.Današnja tehnologija omogućuje strašne manipulacije sa štetnim posljedicama po zdravlje,koje se mogu pojaviti godinama unaprijed.Cjepivo apsolutno da,ali sa strogim deklaracijama i sigurnosnim testovima.

 • stomugromova:

  Sjetimo se svi slučaja prije dvije godine i poljske ministrice zdravstva,koja je odbila dati dozvolu za cjepivo izmišljene pandemije svinjske gripe,koje je bilo čista ucjena i manipulacija farmakološke multikorporacije Novartis ( vlasnici Rothschildi).Ne samo da je pandemija svinjske gripe bila ... prikaži još!la izmišljena,nego su je preko preporuke WHO, željeli utrapiti svim državama.I RH je platila cijenu za tu prijevaru i laž sa preko 100 milijuna kn.Sva sreća da je cjepivo ostalo nupotrebljeno. Što je bilo u cjepivu,znaju samo oni,koji su ga spremali jer je cjepivo bilo bez deklaracije,ali se zna da je sadržavalo živu i još neke nezdrave spojeve. Poljska je ministrica odbila dati suglasnost za promet tim smećem jer se Novartis odrekao bilo kakve odgovornosti za eventualne štetne posljedice uzimanja tog sumnjivog cjepiva.Odnosno,korisnici su trebali sami preuzeti rizik na nametnuto cjepivo bez deklaracije.Ženu je razriješio vlastiti parlament,pod utjecajem i pritiskom Rothchilda,ali je ostala simbol borbe i primjer kako odgovorni državni dužnosnik vodi brigu o svom narodu. Kasnije se pokazalo da je to bila još jedna podla prijevara i ucjena jer pandemije uopće nije bilo.

 • Francika:

  Natalija, To isto možemo reći i za GMO sjeme. Zapad je sebe zagadil,pa sad hoće pod parolom većeg prinosa to napraviti po cijelom svijetu. Tome se nemožemo "mi" oduprijeti. Ali, kak ja volim reći svi imaju čepiće u ušima i ... prikaži još!a i ne čuju, jer njima je cilj samo jedno,LOVA. Valjda misle da budu s novcima kupili svoje i zdravlje svojih najbližih.