Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRUČNA RASPRAVA

Ukida se obveza cijepljenja, izbor roditeljima?

injekcija
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/3
11.02.2014.
u 16:39

Primjeri: dvoje necijepljene djece umrlo od hripavca, nakon cijepljenja dijete paralizirano

Neko od obveznih cjepiva prošle godine nije primilo 205 djece jer su to odbili njihovi roditelji. Samo godinu ranije pedijatri su prijavili 29 takvih slučajeva, dok je 2011. cijepljenje odbijeno u samo četiri slučaja. Drastičan rast odbijanja cijepljenja samo je dio općeg bunta protiv obveze cijepljenja koju će preispitati i država.

Naime, iz Ministarstva zdravlja potvrdili su da pokreću javnu raspravu o toj temi, što je prvi korak prema eventualnom ukidanju ili modificiranju obveze cijepljenja. Javnoj raspravi prethodit će stručna, kojoj je cilj definirati zajedničko stajalište struke.

Prijete epidemije

A struka je i te kako podijeljena. Glavni argument i pobornicima i protivnicima teške su posljedice necijepljenja, odnosno cijepljenja. Prvima u prilog ide činjenica da je prije nekoliko godina dvoje djece umrlo od hripavca jer se nisu stigli cijepiti, drugima, pak, slučaj paralize nakon cijepljenja. Među nuspojavama u 2012. stoji i slučaj 14-godišnjaka kod kojeg se dan nakon cijepljenja protiv difterije, tetanusa i dječje paralize javio prijapizam – stanje nenormalne, neželjene i bolne erekcije. Takve će nuspojave dio liječnika nazvati sporadičnima, a drugi će ih isticati kao mogućnost koja sutra može pogoditi svakoga.

Hoće li cijepljenje biti obvezno ili ne više je kulturološka i stvar društvene klime, država mora osigurati mogućnost cijepljenja

prim. dr. sc. Bernard Kaić, Zavod za javno zdravstvo

– Struka zna da se cijepiti mora, a antivakcinalni stavovi grade se uz poziv na strah od cjepiva. Nije dobro da se roditelje prisiljava na cijepljenje, ali sustav mora imati obvezu omogućiti cijepljenje. A hoće li za roditelje biti obvezno ili ne, to je više kulturološka i stvar društvene klime – smatra prim. dr. sc. Bernard Kaić, voditelj Odjela za prevenciju zaraznih bolesti i cijepljenje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Majke u dvojbama

Epidemiolog Kaić u prilog cijepljenju ističe eliminaciju niza teških bolesti, ali i upozorava da je u današnje vrijeme otvorenih granica lakše oboljeti. Kao primjer navodi pojavu bolesti ospica 2012. s kojom su u Hrvatsku doputovale majka i kći iz Rusije. Zapadnoeuropske zemlje poput Švicarske suočavaju se i dalje s periodičnim epidemijama ospica. Mnogi će na to odgovoriti da je mogućnost zaraze minimalna, a rizik od cijepljenja realan. Komu vjerovati?

– Naša je sloboda da biramo, želimo biti informirani i sami odlučiti. Neka se počne s raspravama i neka sudjeluju i roditelji pa ćemo dobiti konkretne odgovore na konkretna pitanja – poručuje mr. sc. Đula Rušinović Sunara iz Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata pri kojoj je osnovana i posebna grupa za preispitivanje obveze cijepljenja. Osnovane su i posebne udruge koje se protive cijepljenju generalno, a i grupe na Facebooku. U jednu od njih u samo tjedan dana uključilo se 5000 ljudi. Puno je tu zastrašujućih tvrdnji o bolestima, niz teorija i pozivanja na istraživanja koja dokazuju štetnost. Svega je toga svjesna i majka troje djece Mandica Granić koja, kaže, odgađa dalje cijepiti svoju djecu dok ne dobije relevantne informacije o svim rizicima i dobrobitima cijepljenja. Drukčija je odluka Marije Martinović koja je nedavno postala majka drugog dječaka i kojeg će, kaže, cijepiti jer trenutačno smatra više rizičnim postupi li suprotno.

Komentara 53

DU
Deleted user
17:47 11.02.2014.

''A hoće li za roditelje biti obvezno ili ne, to je više kulturološka i stvar društvene klime – smatra prim. dr. sc. Bernard Kaić,'' ---------------------------------------------------------------------------------------- Cijepljenje bilo koje osobe, pa tako i djece, je prije svega pitanje osnovnih ljudskih pravava i sloboda. Odakle bilo kome pravo da drugu osobu prisiljava na određen medicinski postupak ili zahvat ukoliko ta osoba, odnosno njezin zakonski skrbnik, to ne želi ? Sve te priče o mogućim štetnim posljedicama u slučaju ukidanja obveznog cijepljenja za zdravlje širokih narodnih masa, (čak i da su točne, a vjerojatno nisu) su samo floskule iza kojih se gotovo sigurno skriva želja za zaradom. I još nešto. Roditelje niti sada ne može bilo tko prisiliti da svoju djecu cijepe ukoliko to ne žele. Dovoljno je samo biti informiran i dosljedan u toj svojoj odluci.

NE
neboiznadzagreba
19:39 11.02.2014.

Danas obveza cijepljenja, sutra obvezno mikročipiranje; sterilan svijet=mrtav svijet.

HA
hajduk1966
18:13 11.02.2014.

Ja zivim u Italiji i tu se isto obavezno cijepi ali imas karton u kojem su pisu obavezna cijepljenja i ona sto se preporucuju ali se ne moraju obaviti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije