Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
budi nam instinkte

Rock-glazba u nama će probuditi životinju

Jimi Hendrix
14.06.2012.
u 13:02

Životinje disonantnim zvukovima sličnima rocku upozoravaju ostale u čoporu na potencijalnu opasnost pobuđujući emocionalne reakcije...

Da, visoki i istrzani tonovi električnih gitara mogu u nama probuditi i pokrenuti emocionalne mehanizme, gotovo identično kao i zvukovi koje proizvode neke životinjske vrste kako bi upozorile ostale na opasnost.

Ispitanici u studiji sveučilišta UCLA slušali su neutralnu glazbu ili naglo izobličenu. Kako se i pretpostavilo, više ih je uzbudila jača i disonantna glazba. Znanstvenici su onda zaključili da ljudi na sirove zvukove evolucijski jače reagiraju, a oni su najčešće povezani s negativnim emocijama, odnosno tugom i strahom.

– Rock-glazba jako utječe na ljude: ona u nama budi životinje. Skladatelji intuitivno znaju koji nas zvukovi plaše i tako nesvjesno iskorištavaju našu evolucijsku karakteristiku da se uzbudimo i imamo negativne emocije kada čujemo specifične zvukove – kaže komunikolog Greg Bryant, jedan od autora studije, prenosi Daily Mail.

Dakle, Hendrixova "izobličena" verzija američke himne s Woodstocka više pobuđuje emocije zbog isprekidanih tonova, a isto vrijedi i za zvukove horor-filmovima, poput onog u sceni u kupaonici iz Hitchcockova Psiha.

 

Komentara 3

Avatar Ruza30
Ruza30
13:36 14.06.2012.

Da je ovako kako ovdje pise onda bih svi mi koji slusamo rock muziku mutirali u zivotinje .

GR
grandfunk
13:20 14.06.2012.

Je, je, ja kad slušam "Hey Joe" ispočetka sam normalan, pa kad se u jednom trenutku "NAGLO IZOBLIČE" tonovi počnem rikat ko lav....koji kreten je ovaj komunikolog.A tek kad istu čujem u obradi Purple, triba me strpat u kavez.

Avatar Ruza30
Ruza30
13:34 14.06.2012.

Ovo je drama a ne istina :)))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije