Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nije šala

Riječi mogu stvarno potaknuti ili pogoršati bol

zubar
Arhiv VL-a
02.04.2010.
u 10:57

Izgovaranje ili čitanje riječi koje označavaju bol prije doživljaja boli može potaknuti i pojačati osjećaj boli nakon što se ona doživi.

Ako kažemo da riječi mogu boljeti, morat ćete pročitati objašnjenje da biste shvatili o čemu govorimo. Ne radi se o ružnim riječima koje vas mogu povrijediti, nego rezultatima istraživanja koje je pokazalo da određene riječi koje se povezuju s boli mogu utjecati na povećanje boli. Iako ne postoji nikakva fizička povezanost, znanstvenici vjeruju da osoba koja čuje riječ prije nego što doživi bol, tu bol kasnije još snažnije doživljava.

Drugim riječima, ako vas zubar upozori da će vam "bušiti" zub, to bi moglo dodatno povećati vašu nelagodu koju ćete zbog toga osjetiti.

- Ovo istraživanje pokazuje da riječi mogu aktivirati našu bol, odnosno da verbalni podražaj ima veće značenje nego što se dosad smatralo - kaže profesor Thomas Weiss koji je predvodio istraživanje.

Tim istraživača s odsjeka Biološke i kliničke psihologije na Friedrich-Schiller-University Jena u Njemačkoj skenirali su mozak šesnaest dobrovoljaca koristeći funkcionalnu magnetsku rezonancu dok su oni čitali popis riječi ispisan na računalu. Na popisu su bile riječi koje su izravno povezane s boli, ali i neke koje potiču negativne osjećaje, ali nisu povezane s boli, poput "strašno", "užasno".

Ustanovljeno je da riječi koje označavaju osjećaj boli ujedno i potiču takve procese u mozgu. Sama činjenica da je osoba te riječi pročitala na ekranu bilo je dovoljno da mozak proživi to iskustvo patnje. Ostale riječi nisu imale takav utjecaj. Osim toga, ove su riječi poticale jednak osjećaj čak i kad je osobi nešto odvraćalo pažnju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije