Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Riba koja nalikuje zebri omogućila otkrivanje mehanizma toksičnog utjecaja lijekova na sluh

03. ožujka 2008. u 11:56 5 prikaza
sluh-txt.jpg
Foto: import

Znanstvenici sa Sveučilišta u Washingtonu su se poslužili malenom ribom koja nalikuje zebri kako bi istražili utjecaj nekih lijekova na oštećenje sluha u ljudi.

Naime, ova ribica ima sa svake strane tijela jednu prugu koja joj služi za orijentaciju u okolini. Ova pruga vrlo je slična sa strukturom unutrašnjeg uha u čovjeka, slušnim dlačicama, koje se pod utjecajem vanjskih mehaničkih podražaja pomiču i na taj način šalju električne impulse u mozak koji potom omogućuje osjet sluha i orijentacije u prostoru.

Ribica je pogodna za istraživanje zbog velikog broja potomaka koje daje i koji se mogu istraživati, velike sličnosti sa unutarnjim uhom sisavaca te jednostavnom pristupu pruzi koja se nalazi na površini njezina tijela. Znanstvenici su pronašli gene koji su uključeni u proces odgovora na lijekove koji su toksični za sluh i raznim mutacijama tih gena otkrili neke koji pružaju zaštitu od tog učinka.

Osim istraživanja gena, pronašli su i dva kemijska spoja od 10 000 primijenjenih u pokusima koja isto tako čuvaju stanice u unutrašnjem uhu od oštećenja.

Autori ovog rada kažu da će ova kombinacija otkrivanja kemijskih i genetskih faktora koji utječu na unutrašnje uho u budućnosti pomoći u proizvodnji lijekova koje će moći koristiti ljudi sa oslabljenim sluhom i poremećajima ravnoteže.

MojDoktor

ZATVOR ZA ZLODUHE?
Otkrivena tajna 'Paklenog zdenca': Speleolozi se spustili u jamu koju od straha izbjegavaju mještani
Ljetopis na kotačima
Nezaboravno ljeto
Ljetopis na kotačima: Sve lampice svjetlile su crveno, ali riskirali su i naposljetku dobili nezaboravno iskustvo