Ako postoji jelo koje nikada ne izlazi iz mode i uvijek nestane s tanjura u trenu, to je — gratinirani krumpir. Zlatno-zapečena korica, kremasti slojevi krumpira i miris toplog sira i vrhnja – sve to čini ovo jelo jednim od onih kojima se uvijek vraćamo, bez obzira na sezonu. Savršen je kao prilog uz meso, pečenja i salate, ali i kao glavno jelo uz svježu zelenu salatu ili kiselo vrhnje. Najbolje od svega? Radi se lako, s jednostavnim sastojcima koje gotovo uvijek imate kod kuće.
Sastojci:
- 1 kg krumpira
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 200 ml mlijeka
- 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana ili protisnuta)
- 100 g ribanog sira (gouda, trapist, cheddar ili mješavina)
- 1 žlica maslaca
- Sol i papar po ukusu
- Prstohvat muškatnog oraščića (po želji)
- Svježi peršin za posipanje
Priprema: Ogulite krumpire i narežite ih na tanke ploške (najbolje pomoću ribeža ili mandoline). U loncu lagano zagrijte mlijeko, vrhnje, češnjak, sol, papar i muškatni oraščić. Neka kratko zakuha pa maknite s vatre. Posudu za pečenje premažite maslacem. Složite sloj krumpira, prelijte dijelom tople smjese i pospite ribanim sirom. Ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke. Završite slojem krumpira i sira. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 190 °C i pecite 45–50 minuta, dok krumpir ne omekša, a vrh ne poprimi zlatno-smeđu koricu. Ostavite jelo 10 minuta da “odmori” prije posluživanja. Po želji pospite svježim peršinom ili parmezanom.