Postoje recepti koji uvijek uspiju, a ove kiflice su upravo takve – meke, ukusne i savršeno mirisne. Bilo da ih punite čokoladnim namazom, džemom ili kremom po želji, svaki zalogaj topi se u ustima. Idealne su za doručak, popodnevnu kavu ili kada poželite nešto domaće, a jednostavno. Recept je podijelila food blogerica @tonkarecirucak. Uživajte!
Sastojci:
- 600 g glatkog brašna
- 300 ml mlijeka
- 1 vrećica suhog kvasca
- 100 ml biljnog ulja
- 2 jaja
- 4 žlice šećera
- 2 prstohvata soli
- 1 vanilin šećer
- oko 350 g namaza od čokolade i lješnjaka ili džema po želji
- malo šećera u prahu za posipanje
Priprema: Suhi kvasac razmutite u mlakom mlijeku, dodajte po žlicu brašna i šećera pa promiješajte. Pokrijte i ostavite na toplom oko 15 minuta da se aktivira. U pola količine brašna dodajte aktivirani kvasac, ostatak šećera, vanilin šećer, ulje, 1 cijelo jaje i 1 bjelanjak (žumanjak ostavite za premaz). Dobro izmiješajte pa postepeno dodajte ostatak brašna i sol. Mijesite oko 5 minuta dok ne dobijete mekano, blago ljepljivo tijesto. Pokrijte i ostavite na toplom 1 sat, da se udvostruči. Tijesto istresite na pobrašnjenu površinu, kratko premijesite i podijelite na dvije kugle. Svaku razvaljajte u krug promjera oko 40 cm. Izrežite na 12 trokuta, punite nadjevom po želji i zarolajte u kiflice. Složite ih u lim obložen papirom za pečenje, ostavljajući razmak jer će narasti. Pokrijte i ostavite još 30 minuta. Premažite žumanjkom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 15 minuta (s ventilatorom) ili 20 minuta (bez ventilatora). Po želji pospite šećerom u prahu i poslužite još tople.