Na tržnice diljem hrvatske stigle su šparoge, jedna od najcjenjenijih proljetnih namirnica. Omiljena povrtnica poznata je po svom nježnom okusu i bogatstvu hranjivih tvari. Šparoge su izvor vlakana, vitamina A, C, E i K te folne kiseline, a zbog niskog kalorijskog sadržaja idealne su za lagane obroke. Njihova sezona traje od ožujka do lipnja, a razlikujemo zelene, bijele i ljubičaste šparoge.
Osim što su iznimno zdrave, šparoge su i vrlo zahvalna namirnica koju možete pripremiti u različitim varijacijama. Mogu se pripremati kuhane, pečene, pržene pa čak sirove. Otkrivamo sedam recepata koji će vam pomoći da ih maksimalno iskoristite u svojoj prehrani.
Krem juha od šparoga: Šparoge kratko prodinstajte na maslinovom ulju, dodajte temeljac i kuhajte dok ne omekšaju. Zatim ih usitnite štapnim mikserom, dodajte vrhnje za kuhanje i začinite solju i paprom. Poslužite uz kruh prepržen na maslinovom ulju, premazan s malo češnjaka.
Salata od šparoga i jaja: Blanširane šparoge narežite na komadiće i pomiješajte s kuhanim jajima, feta sirom i cherry rajčicama. Prelijte maslinovim uljem i limunovim sokom. Ovo jelo savršen je prilog uz meso, no možete ga jesti i samostalno.
Tjestenina sa šparogama i parmezanom: Skuhajte tjesteninu, a na maslinovom ulju pirjajte narezane šparoge i češnjak. Pomiješajte ih s tjesteninom, dodajte parmezan i malo limunove korice. Ovo jelo jednostavno se priprema, a dugo će vas držati sitima.
Rižoto sa šparogama: Pripremite rižoto tako da dinstate luk i rižu, dodate bijelo vino te postepeno ulijevate temeljac. Pred kraj kuhanja dodajte nasjeckane šparoge i maslac za kremastu teksturu.
GALERIJA Imaju veliko srce i ljubav dijele sa svima: Ovih 14 pasmina najveće su pseće maze
Omlet sa šparogama: Ovo je možda i najpopularnije jelo sa šparogama u našim krajevima. I svakako najjednostavnije. Na maslacu prepržite šparoge, dodajte umućena jaja i pecite dok se ne stegne. Poslužite uz svježi kruh.
Pečene šparoge s pršutom: Savršeno jelo za sve ljubitelje mesa, odnosno one koji se ne mogu zasititi samo uz povrtna jela. Omotajte šparoge kriškama pršuta, pecite ih u pećnici desetak minuta i poslužite uz umak od jogurta.
Pizza sa šparogama i mozzarellom: Tko kaže da omiljeno talijansko jelo i šparoge ne idu zajedno? Na tijesto za pizzu stavite rajčicu, narezane šparoge i mozzarellu. Pecite dok sir ne postane zlatan i uživajte u zdravoj verziji pizze.
Ovih šest namirnica pomoći će vam da lakše zaspite i bolje spavate