Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od svježeg sira

RECEPT DANA Ispecite cvetlinsku gibanicu, ukusnija je ako se peče u glinenoj posudi

Sandra Šimunović/PIXSELL
06.11.2023.
u 10:02

Vrsta je to slojevite pite sa sirom vrlo raširene u hrvatskoj kuhinji. Od pita se razlikuju po nešto debljim korama. Slični specijaliteti se rade diljem država jugoistočne Europe, u Srbiji, Makedoniji (pod istim imenom), u Bugarskoj, gdje je poznata pod imenom banica

Vrsta je to slojevite pite sa sirom vrlo raširene u hrvatskoj kuhinji. Obično je nadjevena bijelim kravljim sirom s uljem i jajima, ili rjeđe, umjesto sira, s mesom, krumpirom ili špinatom. Od pita se razlikuju po nešto debljim korama. Slični specijaliteti se rade diljem država jugoistočne Europe, u Srbiji, Makedoniji (pod istim imenom), u Bugarskoj, gdje je poznata pod imenom banica. Mi donosimo recept za cvetlinsku gibanicu, zagorski specijalitet, koja je nekad bila česti izbor domaćica jer se posluživala i kao glavno jelo, dok je danas odličan odabir za desert. Ukusnija je ako se peče u glinenoj posudi.

 

Sastojci za tijesto:

250 g pšeničnog brašna

jedna kocka svježeg kvasca

1,5 dl mlijeka

1 žličica šećera

maslac za premazivanje

sol

 

Sastojci za nadjev:

150 g kukuruzne krupice

400 g svježeg sira

2,5 dl kiselog vrhnja

2 jaja

2,5 dl mlijeka

sol

 

Priprema:

Aktivirati kvasac - izmrviti kockicu, dodati žličicu brašna, jednu žlicu šećera, otopiti u mlakom mlijeku i pustiti da se diže. Preostalo brašno prosijati u posudu, dodati sol, promiješati, ubaciti i dignuti kvas i umijesiti tijesto. Ostaviti ga pola sata na toplome. U međuvremenu pripremamo nadjev. Na mlijeku ukuhati kukuruznu krupicu, dodati jaje, posoliti i pustiti da se malo ohladi. Nadjev mora biti rahli, ne pretvrdi. Razvaljati tijesto i položiti ga na maslacem premazanu posudu, a rubove malo podignuti. Premazati nadjevom od kukuruzne krupice. Na to posipati sir, sve zaliti vrhnjem pomiješanim s preostalim jajem i peći u pećnici na 180 do 200 stupnjeva, ovisno o pećnici, do žlatnožute boje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije